Type to search

9 viktiga tips för dig som ska hyra ut via AirBNB

Share

AirBnb är en fantastik tjänst, både för den som har bostad att hyra ut och för den som är på semester eller jobbresa och behöver hitta ett bra boende. Det finns mycket att tänka på innan du väljer att hyra ut via AirBnb. Med rätt bostad, på rätt plats och med rätt pris finns det stora möjligheter att du kan få en extrainkomst genom AirBnb. Vi kommer i denna artikeln att hjälpa dig för att kunna maximera din uthyrning via AirBNB.

Tänk på att det förekommer flertalet risker med att hyra ut sin bostad via AirBNB. Vi går igenom flertalet av dessa längre ner i artikeln, men vi tycker att det är viktigt att poängtera att det inte bara är guld och gröna skogar.

Artikeln innehåller följande ämnen:

 • Vad är AirBNB för något?
 • Avgifter
 • 9 tips för dig som ska hyra ut
 • Hur mycket pengar kan man tjäna?
 • Positivt & Negativt med tjänsten
 • Hur svårt är det att hyra ut?
5/5
hyra ut airbnb

Vad är AirBNB för något?

AirBnb är en sajt som för förmedlar boende mellan privatpersoner över hela välden. Den finns till för både resenärer och för personer som söker ett mer permanent boende; dock är fokus på boende för kortare tid. Det finns ett stort spann mellan de boende som hyrs ut: parkeringsplatser, campingplatser, husvagnar, säng i delat rum, eget rum, en hel lägenhet, en stuga eller ett helt hus. På AirBnb annonserar främst privatpersoner, men också vandrarhem (hostel), BnB och campingplatser.

Oavsett om du tänker hyra ut eller hyra boende behöver du skapa ett konto, men du behöver inte ha ett konto för att kunna söka boende. Om en person planerar att resa till Stockholm, kan resenären gå i på AirBnb och leta efter det slags boende som hen behöver för just den vistelsen. Det finns ett filter som är mycket bra och gör att sökresultatet blir koncentrerat utifrån det som besökaren behöver. Besökaren kan välja vilket slags boende som önskas och prisklass, men också möjlighet till parkering och wifi. Det finns två saker som skapar säkerhet på AirBnb: dels de tjänster som företaget tillhandahåller och möjligheten att ge omdömen om boenden och gäster.

AirBNB avgifter och kostnader

Det är gratis att hyra ut sitt boende. Du behöver inte betala för vare sig medlemskap eller för att få hyra ut. AirBnb tar dock ut en avgift som betalas av den som hyr. Denna avgift täcker AirBnbs förmedling; en förmedling som skyddar både dig som uthyrare och den som hyr ut. Betalningen går genom AirBnb och webbsidan tillhandahåller också en försäkring för dig som hyr ut. AirBnb täcker varje bokning med $1M USD som skydd mot skador på egendom och också $ 1M USD i försäkring mot olyckor – denna försäkring är gratis och betalas alltså indirekt genom besökaren. Här finns 105 olika fakta och siffror om just AirBNB för den som är intresserad.

Det finns många saker att tänka på innan uthyrning

Kan du hyra ut ditt boende? Om du äger huset och tomten får du göra som du vill, men om du bor i en hyreslägenhet eller en bostadsrätt måste du tala med värden respektive bostadsrättsförening. Tänk på att du kan få stora problem om du inte följer uppställda regler.

Innan du hyr ut ditt boende bör du gå in på AirBnb:s hemsida, göra testsök på olika annonser och noggrant läsa andras annonser, men också omdömen. Efter en avklarad bokning ges både värden och gästen möjlighet att ge omdöme om varandra. Läs omdömen och ta lärdom innan du börjar hyra ut.

Tänk igenom vad du har att erbjuda. Om du har en villa och tänker hyra ut ett rum, kan du också tänka igenom om du kan erbjuda tältplats på tomten och om gästen kan parkera vid villan. Du beslutar själv vilka datum som du vill hyra ut. Ska du resa bort en månad? Då kan du erbjuda ett helt hus.

9 tips för dig som ska hyra ut via AirBNB

 • Får du hyra ut din bostad?
 • Gör research genom att titta på tidigare annonser
 • Det är otroligt viktigt att få in bra omdömen
 • Många och framförallt bra foton av bostaden
 • Utförlig textbeskrivning är ett måste - försök sätta dig in i att du är den som läser annonsen
 • Erbjud gärna ett brett sortiment av tjänster så som t.ex. Wifi, hårtork och tvättmaskin
 • Hygien har hög prioritet på listan
 • Tänk långsiktigt!

Gäster uppskattar att både kunna använda wifi, hårtork och tvättmaskin – listan är lång över olika faciliteter som du kan erbjuda. Däremot kan du få dåliga omdömen om det du erbjuder inte håller kvalitet. Om ditt wifi är hackigt och hårtorken lätt blir överhettad – dvs. inte så användbara för gästerna – så kommer det att färga av sig på omdömet. Se till att allt som du erbjuder är i bra skick. Det är bättre att inte skriva ut tvättmaskin om den inte alltid är tillgänglig, men istället erbjuda tvättmaskin på plats. Om du bor ute på landet och har wifi som hackar, kan du dock erbjuda wifi, men också skriva ut det på din boendesida att det hackar, så behöver inga gäster bli besvikna. Det är viktigt att tänka långsiktigt.

Ju fler bilder, desto bättre; detsamma gälla din textinformation.

Positivt och negativt när det kommer till att hyra ut

Positivt

AirBnB ger dig en möjlighet att nå miljontals resenärer världen över. Det är fler som upptäcker vilka möjligheter det finns, både som extra inkomst, men också som resenär. Webbplatsen ger också både uthyrare och resenär ett stort skydd. Du har möjlighet att besluta pris, men också vilka datum som du vill hyra ut och du kan också lätt ändra priser utifrån t.ex. ett sportevenemang eller bra semestertider. 

Genom försäkringen kan du också känna att du och din bostad har ett ekonomiskt skydd. Vidare har du också möjlighet att faktiskt tacka nej till en gäst. Det är här omdömena kommer in. Om du är en ensam tjej som hyr ut ett rum i din lägenhet, kan du välja att bara ha kvinnliga gäster eller par, och om du läser något om en annan gäst och blir osäker på om du vill ha den personen boende hos dig är det bara att tacka nej.

Negativt

Som vanligt så har en kaka två sidor. Alla gäster kommer inte att vara lätta och vissa av dem önskar du att du aldrig släppt in. Om du ska hyra ut ditt boende under längre tid bör ni först ha haft kontakt via Skype eller helst ha träffats. De flesta personer är trevliga, men era personligheter kan skapa problem. Vissa reser för att träffa andra människor och om din gäst tänker sig att du ska vara ”kompis” en vecka, och det inte alls är din avsikt, så kan det bli en jobbig vecka. Tänk på att även skriva ut hur mycket kontakt som ni kommer att ha i förväg, så att båda parter är på samma våglängd.

Hur får du din bostad uthyrd via AirBNB?

AirBnb erbjuder hjälp och information om hur du ska göra för att få gäster. Det viktigaste är dock att du erbjuder kvalitet. Innebörden av kvalitet skiljer sig från person till person, men om ditt rum är litet och lägenheten borde renoveras, bör du ha ett lägre pris. Många söker ett lågt pris och då blir priset ”kvalitet”. 

Om du däremot har en dyr lägenhet i centrum kan du ta ett högre pris och då blir själva boendet kvalitet. Erbjud inte gästerna mer än du kan leverera, men leverera mer än vad gästerna förväntar sig – du får du goda omdömen. Tänk också på att hyra ut under bästa tiden – trots att du själv kanske skulle vilja ha ditt boende för dig själv.

I mångt och mycket handlar det också om vad du har att erbjuda: ett rum i centrala Stockholm blir lättare uthyrt än ett dito i Åmål. Å andra sidan kan en avsides stuga i närheten av Åmål vara attraktivt för många familjer som önskar komma ut i den svenska naturen.

AirBNB

0.00
9.7

Avgifter

10.0/10

Risker

9.0/10

Möjlighet till extra inkomst

10.0/10

Plattform

10.0/10

Svårhetsgrad

9.5/10
Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

  1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fem × fem =