Type to search

Hur blir man rik? – 23 bästa tipsen för dig som vill bli rik 2019

Share

Hur blir man rik snabbt och enkelt? Tanken på rikedom har lockat människor sedan urminnes tider. Att vara rik och ha det gott ställt är starkt förknippat med makt, men även med möjligheter, högt anseende och intellekt. 

Idag är det många som börjar väldigt tidigt med att planera för hur man kan bli rik och kanske gå i pension långt innan man har nått den vanliga pensionsåldern – men att bli rik kan vara svårare (eller lättare) än det ser ut. Läs våra 23 tips på hur man blir rik här nedanför!

Hur blir man rik?

Det stora frågan är då hur man blir rik. Att fundera över detta är väldigt vanligt och något som många människor tänker på varje dag. Det finns flera olika sätt att gå tillväga för den som vill bli rik, men först är det viktigt att bestämma sig för vad rik betyder för just dig.

Rik för en person kan betyda att man har möjlighet att betala sina räkningar och ha ett bra sparande, medan rik för en annan betyder att man är ekonomiskt oberoende och kan köpa allt som man önskar. När du har bestämt dig för vad rik betyder för dig så är det lättare att nå ditt mål.

Vill du bli rik så ska du naturligtvis bara välja lagliga sätt. Börjar du gå felaktiga vägar kan du inte bara hamna bakom lås och bom, utan du kan även förlora varenda krona som du då “tjänat” in. Välj alltid alternativ som du kommer att kunna tjäna på i längden, så kan du njuta av din nya rikedom för resten av ditt liv.

För att det ska bli lättare för dig att hitta sätt att bli rik kommer du här att kunna läsa de bästa tipsen för att komma igång. Vissa tillvägagångssätt är enklare än andra, men har du tillräckligt mycket motivation för att bli rik kan du ta dig över och an vad som helst.

hur blir man rik?

Här är de 13 bästa tipsen för dig som vill bli rik

 1. Hitta ett arbete som du tycker är intressant och utmanande
 2. Du måste arbeta hårt för att kunna bli rik
 3. Investera pengar i aktier och fonder
 4. Undvik lån och andra krediter som kostar dig pengar
 5. Sätt upp en budget och håll koll på framförallt utgifterna varje månad
 6. Boende bör inte vara större än nödvändigt för att hålla nere kostnaderna
 7.  Spara pengar men inte allt på ett bankkonto – hitta bästa sparräntan
 8. Köp en fastighet eller lägenhet att hyra ut 
 9. Spara pengar direkt när lönen kommer in
 10. Spara minst 20% av lönen
 11. Var långsiktig när du sparar och investerar
 12. Starta eget företag
 13. Skaffa en utbildning för att i slutändan kunna få ett högavlönat arbete

1. Hitta ett arbete som du tycker är intressant och utmanande

Det bästa sättet att tjäna pengar och bli rik är naturligtvis att jobba, men det är inte alla som tycker det är speciellt kul att arbeta. För att du ska kunna bli rik på att arbeta är det viktigt att du väljer en arbetsplats som du tycker är kul och utmanande. Om ditt jobb inte kan få dig att må bra och känna kämparglöd så kommer du knappast att engagera dig, vilket i sin tur leder till att du inte kommer kunna växa och därmed inte heller tjäna mer pengar.

2. Du måste arbeta hårt för att kunna bli rik

Även om det är en bra start att ha ett arbete som du tycker om, så är det även viktigt att man arbetar riktigt hårt och lägger ner sin själ i det man gör. Det går inte att tro att man kan bli rik och tjäna mycket pengar, utan att faktiskt göra något för att komma dit. Även här är det viktigt att du väljer ett arbete som du tycker är kul, så att du faktiskt orkar jobba hårt. Ett arbete som inte känns kul eller lockande att gå till kommer du i slutändan tröttna snabbt på.

3. Investera pengar i aktier och fonder

Har du inte lärt dig att investera i fonder och aktier ännu är det hög tid att du sätter igång. När du investerar i fonder kommer dina pengar att fortsätta växa, utan att du behöver göra något för att det ska ske. Det finns många olika banker som man kan använda sig av för att öppna ett ISK-konto (investeringssparkonto). Att lära sig investera är väldigt enkelt och dessutom kostnadsfritt att göra. Investeringar i aktier skiljer sig dock från investeringar i fonder. Aktier har vanligtvis högre risk än vad fonder har, eftersom i fonder är risken spridd.

4. Undvik lån och andra krediter som kostar dig pengar

Vill du bli rik ska du undvika att slösa pengar, det är givet, men du ska även undvika att ta lån och onödiga krediter. När du tar ett lån så måste du inte bara betala tillbaka beloppet du har lånat, utan du ska även se till att betala eventuella avgifter och ränta varje månad. I slutändan kommer du att ha slösat och gjort av med betydligt mer pengar än vad du hade om du hade sparat ihop slantarna själv och undvikt ett lån/kredit.

5. Sätt upp en budget och håll koll på framförallt utgifterna varje månad

För att bli rik måste du inte bara tjäna pengar, du måste också spara pengar. Med sparade pengar kan du investera i fonder och på så sätt få pengarna att växa. Ett bra sätt att se till så att du får till ett schysst månadssparande är att sätta upp en budget för hur dina utgifter och kostnader får se ut. Börja med att ha koll på utgifterna och sätt budget efter detta.

6. Boende bör inte vara större än nödvändigt för att hålla nere kostnaderna

Har du funderat över hur du kan få in mer pengar eller spara mer pengar för att bli rik? Då ska du ha koll på ditt boende. Att bo större än du behöver är onödigt och dessutom ger det dig en högre hyra att betala varje månad.

7. Spara pengar men inte allt på ett bankkonto

Att spara pengar är väldigt bra, men du bör se till att investera pengar också. Allt ska inte finnas på ditt vanliga bankkonto, eftersom det här inte finns någon ränta som får pengarna att växa. Välj ett sparkonto med en bra sparränta.

8. Köp en fastighet eller lägenhet för att hyra ut

Det finns många olika sätt att tjäna pengar och ett utmärkt sätt att gå tillväga är att köpa en lägenhet eller en fastighet. Detta är naturligtvis ett mycket dyrt inköp, men genom att hyra ut bostaden kan du tjäna otroligt mycket. Dessutom är fastigheten/lägenheten i sig en investering.

9. Spara pengar direkt när lönen kommer in

När lönen kommer in på kontot är det lätt hänt att man börjar spendera på onödiga saker åt höger och vänster. Om du sparar undan pengar direkt när lönen kommer in så är du säker på att du håller ditt månadssparande uppe. Har du svårt att komma ihåg detta kan du se till att det ger en automatisk överföring den 25:e från ditt lönekonto till sparkonto.

10. Spara minst 20% av lönen

Hur mycket av lönen ska man då spara undan varje månad? En bra procentsats att utgå från är att du lägger undan 20 % av din inkomst.

11. Var långsiktig när du sparar och investerar pengar

Tänk alltid långsiktigt när du sparar. Det kan vara svårt, speciellt om man vill bli rik nu på en gång. Långsiktigt sparande kan kännas som att pengarna försvinner, men det är viktigt att komma ihåg att pengarna fortfarande är dina och till och med växer under tiden. I framtiden kommer du att ha ett mycket större belopp som du kan använda dig av eller luta dig emot.

12. Starta eget företag

Ett mycket bra sätt att bli rik är att starta ett eget företag. Att starta företag kan dock vara svårt, speciellt att få företaget framgångsrikt, men om du lyckas kan du vara säker på att företaget kommer generera dig massor med pengar. Att bli rik på att starta ett företag är det absolut vanligaste sättet till att bli ekonomiskt oberoende.

13. Skaffa en utbildning för att i slutändan kunna få ett högt avlönat arbete

Vägen till ett högt avlönat arbete kan vara lång, men det blir mycket lättare om du har en bra utbildning som du kan grunda dig på. Vill du vara säker på att du väljer ett yrke som verkligen ger en bra lön så kan du använda dig av internet för att se vilka yrken som betalar bäst.

Podcast: Vägen till din första miljon - Investeraren

Hur blir man rik genom att skaffa en kostnadskontroll?

En kostnadskontroll är något som alla människor bör använda sig av för att få en bättre koll på den privata ekonomin. Många företag använder sig av kostnadskontroller, men även telefonabonnemang brukar erbjuda denna typ av tjänst för att man ska ha koll på hur mycket utgifter som går åt till mobilanvändande. Med en kostnadskontrollstjänst kan du kartlägga alla dina utgifter och på så sätt se vad du betalar för. Det är betydligt enklare att sålla bort eller sortera i sin ekonomi om man vet vart pengarna går.

Även om du har ett hyfsat hum på vad du har att betala, så är det få som har koll på de exakta kostnaderna. Vissa fakturor betalas med autogiro, lånet betalas in av bara farten, en del kommer på pappersfaktura och andra på e-faktura. Det kan vara svårt att få en bra överblick och det är alltså här en kostnadskontroll kommer in.

När du ser vilka utgifter du har ska du också titta på vilka utgifter som du kan vara utan. Du kanske inte behöver ett stort paket av tv-kanaler när du ändå använder en streamingtjänst eller så kan du samla onödiga krediter så att du får ner din månadskostnad. Att skaffa en kostnadskontroll gör visserligen inte att du tjänar några nya pengar, men du sparar pengar, vilket är grunden för att bli rik. Pengarna som du sparar in kan du låta oavkortat gå till sparkonto med hög sparränta eller använda till att investera i fonder och aktier. Det är pengar som du ändå har lärt dig att vara utan, men till skillnad från att pengarna ska gå till andra företag, så går de istället till din egen framtida ficka.

"Its not how much money you make, its how much money you keep"

Har du hört citatet “Its not how much money you make. Its how much money you keep”? Då har du antagligen sökt igenom internet efter bra citat för att bli rik eller så har du läst boken “Rich Dad, Poor Dad – Vägen till ekonomisk framgång“. Boken är skriven av författaren Robert T Kiyosaki och vänder sig till människor som vill hitta nya sätt att bli rik på. 

När man är liten får man ständigt höra att vägen till framgång är genom att klara av skolan och skaffa sig en riktigt bra utbildning, och visst finns det en sanning i detta. Robert T Kiyosaki menar dock att det finns bra sätt och gamla sätt att bli rik på. Genom att blanda traditionella tillvägagångssätt med nya metoder öppnar Robert upp för en helt ny värld av möjligheter att bli ekonomiskt oberoende och detta snabbare än man kan tro.

hur blir man rik-rich dad poor dad

Rich dad poor dad

Författare: Robert T. Kirosaki

Pris: 95 kr

5/5

Fantastisk bok som starkt rekommenderas för alla åldrar, kommer garanterat att ge dig nya perspektiv på din privatekonomi!

I boken kommer du även att få läsa om hur författaren själv gick tillväga för att bli rik. Har du svårt att komma igång med dina framtidsplaner gällande ekonomi kan du se denna bok som hjälp och motivation på vägen. Just citatet “Its not how much money you make. Its how much money you keep” talar väldigt mycket för sig själv. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du tjänar, utan hur mycket pengar du behåller. 

Fundera på detta en stund. Låt oss säga att du har gått en lång utbildning till ett högavlönat arbete och tjänar otroliga summor varje månad, men varje månad gör du också av med varenda liten krona som du har på kontot. Du kan leva rikt för stunden, men du kommer aldrig att kunna bli ekonomiskt oberoende och du kommer inte att vara rik långsiktigt.

Undvik dessa punkter om du vill bli rik

Här nedanför listar vi 10 punkter för dig som vill bli rik. Dessa punkterna bromsar antingen dig från att bli rik eller gör resan till ekonomisk rikedom mycket längre. Tänk på att det ofta är individuellt och att alla punkter kanske inte passar för just dig.

1. Du köper onödiga saker som du inte har råd med

Skippa alla onödiga inköp! Det gäller allt från kläder, nöjen, elektronik, resor, skönhetsprodukter eller tv-spel. Ibland kan man naturligtvis unna sig något, men handla aldrig saker du inte har råd med.

2. Du är nöjd med en genomsnittlig lön

Nöjer du dig med en genomsnittlig lön kommer du aldrig att bli rik eller ekonomiskt oberoende. Du måste satsa högt för att nå högt.

3. Du börjar spara alldeles för sent i livet

Detta är ett mycket vanligt misstag. När man är ung vill man leva livet, slösa pengar och ha kul. Du bör dock börja spara pengar redan från dagen du har ditt första jobb. Ju tidigare du börjar, desto snabbare kommer du att nå ditt mål.

4. Du börjar investera pengar alldeles för sent i livet

Att investera och spara går idag hand i hand, eftersom de flesta sparar i fonder och aktier. Börja spara i god tid så kan du få pengarna att växa sig större. Det kan kännas klurigt att komma igång, men sanningen är att det finns utmärkta nybörjarguider på internet som du kan använda dig av. Du kan även kontakta en bank för att få hjälp med att börja investera. Investeringar behöver dock inte enbart handla om värdepapper, utan kan även vara i form av fordon, lägenheter eller fastigheter.

5. Du gillar att stanna i din “comfort zone”

Att stanna där man känner sig trygg är naturligtvis bekvämt, men det kommer inte att leda dig till rikedomar. Våga satsa och tro på dig själv om du vill lyckas.

6. Du har inga finansiella målsättningar i livet

Målsättningar är otroligt viktiga om du ska kunna nå rikedom! Sätt upp ett mål för hur mycket du vill kunna ha på kontot och hur många år det får ta dig att nå dit.

7. Du konsumerar först och sparar sedan det som blir över i slutet av månaden

Ytterligare ett mycket vanligt misstag! Lönen kommer in och du vill börja shoppa loss. Vänta! Du ska först spara undan pengar och därefter kan du njuta av summan som blir över.

8. Du tror inte att du kan bli rik

Mindset är allt. Om du inte tror på dig själv kommer ingen annan heller göra det. Släng iväg denna tanke på en gång och ägna den ingen mer uppmärksamhet! Vill du bli rik så måste du gå in med både kropp och själ helhjärtat om du vill nå ditt mål.

9. Full fokus på att bara spara pengar istället för att både spara och tjäna pengar

Du ska absolut spara så mycket pengar du bara kan, men du får heller inte glömma bort att du också måste tjäna pengar. Du kan tjäna pengar genom att t.ex. spara i fonder eller så kan du skaffa dig ett extrajobb med en extra inkomst.

10. Spara in på onödiga utgifter i vardagen

Många utgifter varje månad ger många kostnader. Ett vanligt misstag att undvika är att inte ha koll på vilka utgifter man har, eftersom detta gör att man tappar kontrollen över sin ekonomi.

Vad är rikedom för dig?

Under hela denna text har du fått läsa om rikedom i form av pengar, men rikedom kan komma i alla möjliga färger och former. När du har bestämt dig för att du ska bli rik är det viktigt att du funderar över vad ordet betyder för dig. Vill du bli rik när det kommer till kärlek? Är man rik när man har hittat sin själsfrände? Är det möjligheten att resa rund i världen och upptäcka nya platser som gör en rik? Ingen annan kan besvara vad “rik” betyder för dig förutom du.

För de allra flesta handlar rikedom dock om just pengar och därför är denna artikel specifikt inriktad på just detta. Även om pengar inte kan köpa lycka, så kan man i många fall bli lycklig av att vara rik. Man behöver inte oroa sig för att ha råd med räkningarna varje månad och kanske kan man uppfylla alla de drömmar man har med just pengarna som man har tjänat in under åren. Rikedom i form av pengar kan mycket väl göra en lycklig, men till en viss del.

Innan du börjar din resa mot ett ekonomiskt oberoende behöver du först reda ut vilken typ av rikedom som det är du är på jakt efter. Sätt dig ner i lugn och ro och skriv upp, gärna på ett vanligt papper, vad rikedom är för dig och vad du vill ha ut av ditt sparande. Det kan t.ex. vara så att du vill vara en rik pensionär när arbetardagarna väl är över, men det kan också vara så att du aldrig ens vill vänta tills du når pensionärsåldern, utan du vill bli rik innan du har fyllt 30 år. Målen är många och alla är olika. Genom att skriva upp varför du vill bli rik så sätter du upp ditt alldeles egna mål!

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

  1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tolv + 1 =