Type to search

Handpenning bostadsrätt (10%) - Räkneexempel:

  • Försäljningspriset för en bostadsrätt är 1 000 000 kronor.
  • Köparens egen andel att betala i form av kontantinsats utgör 15 %, det vill säga 150 000 kronor.
  • Köparen kan låna 850 000 kronor hos bank eller bolåneinstitut med bostadsrätten som säkerhet.
  • Köparen betalar 10 % i handpenning vid kontraktsskrivning det vill säga 100 000 kronor.
  • Köparen har kvar att betala 5 % av sin kontantinsats vid slutbetalningen av bostadsrätten, det vill säga 50 000 kronor.
Vi rekommenderar den kostnadsfria tjänsten Hittamäklare.se starkt för dig som vill jämföra mäklare och på så sätt spara många tusenlappar på maklaravgiften. HittaMäklare prutar avgiften åt dig och kommer med en lista över de bästa mäklarna inom ett par dagar.

Vad är handpenning bostadsrätt?

Många som ska köpa bostadsrätt tror att kontantinsatsen och handpenningen är samma sak. Så är egentligen inte fallet. En handpenning kan betalas in mycket tidigt under affärens gång och den räknas närmast som en försäkring på att en person verkligen kommer att köpa bostadsrätten. När man ska köpa en bostadsrätt kan långivaren enligt lagen kräva att låntagaren ska betala 15 % av priset på bostaden själv när denne vill köpa en bostad. Det är dessa 15 % som är kontantinsatsen. I regel förekommer samma regler för handpenning oavsett om man köper en bostadsrätt som om man köper ett hus.

I många fall kan dock handpenningen vara en del av bostadens kontantinsats. Om man till exempel ska köpa en bostadsrätt för 2 000 000 är en handpenning på 10 % 200 000 kronor. Om man ska spara ihop till kontantinsatsen själv, och denna är 15 % blir insatsen 300 000 kronor. En del av den kontantinsats som sparats ihop kan då användas för att betala handpenningen. De 100 000 kronor som blir över läggs in i bolånet. På så sätt kommer bostaden att vara 100 % betalad till säljaren när köparen får tillträde. Sedan är det bara att börja flytta in.

Varför ska man betala handpenning när man köper en bostadsrätt?

Det är inte alltid man behöver betala handpenning, men det är ofta förekommande. Det är ofta bara i mycket snabba affärer det inte krävs att handpenning betalas. Om väldigt många är intresserade av samma bostadsrätt kan en köpare som har möjlighet att betala handpenning ha större chans att få den aktuella bostaden.

Ofta delas betalningen upp i flera delar när man ska köpa en bostad. För det första brukar en handpenning behöva betalas. Ofta betalas den in mellan 1-2 veckor efter det att man skrivit på kontraktet, men det kan också ske innan. Denna inbetalning är en försäkring på att affären verkligen kommer att ske. Det vanligaste är att handpenningen är omkring 10 % av den slutgiltiga summan för bostadsrätten. Om köpeskillingen är stor kan handpenningen dock bli lägre. Om det är så att köparen inte kan få tillträde till sin bostadsrätt förrän långt fram i tiden förekommer det också att handpenningen blir lägre. Om en handpenning på 10 % betalas är det alltså 90 % av köpeskillingen som återstår.

Många betalar in handpenningen direkt, men det bör man inte göra. Innan man har det fullständiga bolånet klart kan man nämligen inte vara helt säker på att man verkligen får sitt lån. Även om man har ett lånelöfte bör man tänka efter både en och två gånger innan man betalar. Lånelöftet är nämligen inte bindande för långivaren och om man inte har en säker finansiering någon annan stans bör man vänta med sin handpenning.

Om köpet skulle hävas

Ibland kan det ske oförutsedda saker, och om man då lånat pengar och betalat in en större handpenning kan det uppstå flera frågor. Beroende på vad som skett kan det finnas olika vägar att gå. I händelse av dödsfall eller liknande finns det ofta andra sätt att handla än om man bara plötsligt ångrat sig. Om man bara inte vill sälja eller köpa längre kan processen bli mycket utdragen och ofta blir det dyrt för den förlorande parten. I och med att handpenning betalats kan ofta en säljare som förlorar husets köpare klara sig ett tag, men om denne i sin tur köpt en annan bostad och behöver få loss sina pengar är problemen genast ett faktum.

Om man inte kan betala handpenningen för sin bostadsrätt

Många gånger kan handpenningen vara relativt stor och det kanske inte finns möjlighet att betala den direkt, vad gör man då? Det kanske är så att de pengar man behöver är låsta tillfälligt. De kan ligga i en annan bostad som kanske måste säljas först för att pengarna ska kunna användas till handpenningen. I dessa fall kan man ofta ta ett lån. Detta kallas för handpenninglån och är ett separat lån vid sidan av bostadslånet. Detta lån kan antingen tecknas med den blivande långivaren, eller hos den långivare där man har det tidigare bolånet. Detta lån är nästan alltid i form av ett korttidslån och det har inte heller någon säkerhet. Lånet måste i allmänhet betalas tillbaka så fort man får åtgång till de pengar som varit låsta tidigare. Ibland kan det dock också gå att låna pengarna och sedan omvandla handpenninglånet till ett bostadslån när man får tillträde till sin nya bostad. Det brukar inte vara något problem att få ett handpenninglån godkänt så länge långivaren godkänner ett bostadslån. Det är ofta handpenningen som gör det möjligt att kunna köpa bostadsrätten.

Om man vill kan man ibland också ansöka om ett privatlån och använda detta till handpenningen. Fördelen med detta lån är att man ibland kan få ett större belopp så att det också täcker en del andra utgifter. Ett rent handpenninglån täcker endast handpenningen. Privatlånet behöver heller inte betalas tillbaka så fort man får tillträde till bostaden. En nackdel med detta är dock att det kan krävas säkerhet för denna typ av lån.

En av anledningarna till att det inte är möjligt att välja ett bostadslån för handpenningen är att man helt enkelt inte kan teckna ett sådant lån innan man har en lagfart för sin nya bostadsrätt. Denna lagfart är helt enkelt beviset på att man verkligen är bostaden.

Flera skäl at betala handpenning bostadsrätt

Många kan tycka att det är lite onödigt att betala handpenning men så är absolut inte fallet. För det första gör handpenningen köpet bindande. Även om man har skrivit ett kontrakt kan det ske saker men om en handpenning erlagts till säljaren eller mäklaren är försäljningen direkt bindande. Det betyder att köparen inte kan ångra köpet, och säljaren kan inte ångra försäljningen. Om något skulle ske så att köpet hävs kan en eventuell skadeståndsfråga ofta enkelt lösas om det finns en handpenning. I dag ses det som normalt, och som god mäklarsed att det tas ut en handpenning och flera aktörer verkar för att handpenning ska bli obligatoriskt.
Läs mer om hur du finansierar din bostad!