Type to search

Gå med i facket – fördelar och nackdelar

Share

Innan man frågar sig själv om man ska gå med i facket eller inte, borde man ha goda kunskaper om vad facket är och vad det innebär att gå med. Beslutet om att gå med i facket eller inte, ligger i slutändan i dina egna händer men nedan följer viktig information som kan hjälpa dig att bestämma vad som är rätt för just dig.

Så fungerar facket

Facket är en förkortning på ordet fackförening, det är en organisation som samlar anställda från olika yrken. Deras jobb är bland annat att hjälpa de anställda med att förhandla, vare sig det gäller högre löner eller bättre arbetsvillkor. Förbundet består utav flera olika fackföreningar som jobbar tillsammans för att kunna hjälpa dig på bästa sätt. Att gå med i facket är lönsamt för dig som arbetare då de kan hjälpa dig med alla frågor och problem som kan komma att uppstå på din arbetsplats.

Fördelar och nackdelar med att gå med i facket

Det finns för- och nackdelar med alla jobb och förbund. Facket är inget undantag. Fördelarna är däremot fler än nackdelarna här. Den främsta fördelen med att gå med i facket, är att du som fackmedlem får hjälp med allt inom arbetet. Skulle du skada dig på jobbet eller vill ha högre lön, kommer facket hjälpa dig med detta. Andra fördelar är att du kan få hjälp med att förhandla fram bättre lån, ifall du skulle behöva låna pengar. Du kan även få förmåner som fackmedlem, exempelvis kan du få bättre försäkringar och chanser till att vidareutbilda dig.

En nackdel med att vara medlem i facket, är att man måste betala en avgift för det varje månad. Trots att avgiften inte är samma för alla fackförbund, kan det ändå kännas som en stor summa pengar att betala. Många som tvivlar på om de ska gå med i facket gör det oftast för att de tycker att medlemsavgiften är för stor och för att de inte tycker de får vad de betalar för. Många känner sig också osäkra på om facket verkligen kan hjälpa dem, eftersom de anser att facket inte är lika starkt idag som det en gång har varit.

Den största nackdelen är att inte vara medlem i facket, eftersom du då inte får hjälp med något av det som facket gör för dig, då står du helt ensam med att försöka förhandla löner, du får ingen hjälp när du skadar dig eller blir sjuk på jobbet.

Välja fackförbund

När man har läst på och satt sig in i vad ett fackförbund är och bestämt sig för att gå med, kommer nästa uppgift som är att välja vilket fackförbund som är bäst för dig. Du kan t.ex. läsa mer tips och tankar om att gå med i facket här. Olika yrken har olika fackförbund som man kan bli medlem i. För att välja fackförbund, kan det vara bra att läsa på om de olika fackförbunden som finns. Du kan även ställa frågor till dig själv för att lättare veta vad du ska välja. Vill du exempelvis ha inkomstförsäkring, medlemsförmåner och juridiskt stöd, ska du bli medlem i Unionen, som är Sveriges största fackförbund för tjänstemän. Är du chef, kan du istället gå med i fackförbundet Ledarna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *