Type to search

Vi hjälper dig att finansiera bostaden med kontantinsats, handpenning & övriga lån

När man är ute på bostadsmarknaden och är i full färd med att leta efter sitt drömhem är det mycket man bör tänka på. Har man god och ordnad ekonomi är det säkert inga problem att kunna få ett lån beviljat hos någon av de vanliga stora bankerna. Det bästa är naturligtvis att man har sparat ihop ett kapital på egen hand att kunna ha tillgodo när det väl är dags för att köpa sin bostad.

Det många människor gör fel är att gå på visningar av hus och lägenheter utan att ha allt ordnat innan. Det bästa är att man redan innan man hittat sitt nya hem se till att man har ett lånelöfte och lätt kan ingå i en budgivning om det skulle bli aktuellt. Att inte ha det kan göra en affär både dyrbar i tid och pengar för säljaren och mäklaren. Flertalet människor börja buda på något de vill köpa som sedan faller i stöpet just för att inget lånelöfte finns och att inga lån heller sedan beviljas. Detta är inget bra sätt att inleda sin resa på vad gäller bostadsköp.

Artikeln innehåller:

Välj rätt mäklare och spara många tusenlappar när du ska sälja din bostad

Vi rekommenderar den kostnadsfria tjänsten Hittamäklare.se starkt för dig som vill jämföra mäklare och på så sätt spara många tusenlappar på maklaravgiften. HittaMäklare prutar avgiften åt dig och kommer med en lista över de bästa mäklarna inom ett par dagar.
Europafonder - Bästa europafonderna 2019

Viktigt att tänka på vid lånelöfte

En viktig lärdom med lånelöfte är att man själv då får en tydlig överblick vad gäller belopp man som köpare kan få beviljat hos banken. Många kanske tror att man är berättigad till att kunna låna mer än vad man faktiskt skulle klara av. Då är det bra att veta precis hur mycket man får låna. Att dessutom vara medveten om att man på något sätt måste kunna få ett lån till sin kontantinsats om man inte har dessa pengar själv är också en god sak.

Låna till kontantinsats

Att leta efter en bostad att köpa kan vara både spännande och tufft. Vissa kan hitta sin drömbostad på en gång medan andra kanske letar under lång tid.
Kanske går letandet i mål så pass fort att man inte hunnit spara ihop tillräckligt för att ha till kontantinsats. Idag gäller regeln att man behöver ha 15 procent att lägga som kontantinsats vid ett bostadsköp. Har man inte hunnit spara ihop till insatsen finns det alternativa lösningar. Flertalet banker kan bevilja lån för det ändamålet om personen som behöver det lånet har goda ekonomiska förutsättningar. Dessa lån är då så kallade privatlån utan säkerhet. Dock krävs det att man själv har 5 procent av kontantinsatsen för att kunna få ett sådant lån. Skälet till det är att lån utan säkerhet utgör större risk för långivaren och därför tillsätts dessa villkor.
Läs mer om att låna till kontantinsats

Låna utan kontantinsats

Att låna utan kontantinsats för bostadsköp är idag mycket svårare än tidigare. Ingen bank lånar ut på samma sätt som tidigare när det kallades topplån. Innan år 2010 såg bolånen lite annorlunda ut. Då kunde man få lån beviljat för bostadsköp med ett så kallat bottenlån och ett topplån. Båda lånen hade bostaden som säkerhet.
Bottenlånet hade en lägre ränta jämfört med topplånet. Topplånet var dessutom det lånet som idag kan jämföras med ett privatlån att använda till kontantinsats om man som köpare inte kan få fram dessa summor. Det finns alltså möjligheter att låna pengar utan kontantinsats, men det är då privatlån som gäller.

bästa fonderna 2019

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Många människor som ska köpa bostad för första gången kanske inte vet alla begrepp och termer inom området. Två begrepp som lätt förväxlas med varandra och deras betydelse är kontantinsats och handpenning. Det är helt två olika saker och därför ska vi nu försöka att förklara ordens betydelse så enkelt som möjligt.

En kontantinsats är den del av bostadsköpets kostnad som köparen måste kunna betala själv, antingen via lån från annan långivare än banken som lånar ut till bolånet eller om dess summa lyckats sparats ihop själv av köparen. En kontantinsats behöver alltid vara 15 procent av köpesumman.

Handpenning däremot ligger på 10 procent av köpesumman och erläggs av köparen till mäklaren för att säkerställa affären. Resterande belopp ska sedan omgående betalas på dagen när köparen får tillträde till bostaden som köpts.
En del banker kan låna ut till en köpare som just då kanske tillfälligt inte har pengarna tillgängligt och då kallas det för ett handpenningslån.
Läs mer om skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Handpenning hus

När man som köpare då äntligen fått tag i sitt drömhus och önskar köpa detta är det såklart viktigt att man då har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna göra det.
Att ha sparat ihop det mesta är naturligtvis det mest önskvärda målet men har man inte lyckats med det kan man alltid lösa det med alternativa lösningar. Det gäller då bara att ekonomin för att få låna resterande belopp går ihop med ens ekonomi.

Handpenning för ett husköp är det ganska många som gör. Det betyder att köparen betalar 10 procent av husköpets kostnad efter att kontrakt skrivits. Denna handpenning har oftast köparen mellan en till två veckor på sig att betala till mäklarens konto som sedan för över den summan till säljaren. Vid tillträdesdagen ska köparen omgående betala resterande 90 procent utan dröjsmål. Annars kan affären riskeras att annulleras.

Läs mer om handpenning hus

Handpenning bostadsrätt

Kanske har man som köpare hittat sin drömlägenhet och önskar inget hellre än att köpa denna. Det bästa i grund och botten vad gäller alla bostadsaffärer är naturligtvis att man kan lägga så mycket som möjligt själv i pengar.

Men kanske har man inte hunnit spara tillräckligt länge eller så kanske just drömobjektet dök upp alldeles för snabbt och därmed fattas en del pengar. Då går detta att lösa med banken. Bara man har en god och stabil ekonomi för det.

Att erlägga handpenning för en bostad görs normalt i två skeden. Det första är att man som köpare betalar 10 procent av lägenhetens köpesumma inom en till två veckor för att sedan erlägga resterande belopp. Det resterande beloppet ska vara mäklarens konto tillhanda senast på tillträdesdagen för köparen.

Läs mer om handpenning bostadsrätt

Välj rätt mäklare och spara många tusenlappar när du ska sälja din bostad

Vi rekommenderar den kostnadsfria tjänsten Hittamäklare.se starkt för dig som vill jämföra mäklare och på så sätt spara många tusenlappar på maklaravgiften. HittaMäklare prutar avgiften åt dig och kommer med en lista över de bästa mäklarna inom ett par dagar.

Kontantinsats hus

Vid köp av hus är det oftast en regelrätt budgivning som gäller. I vissa fall kanske objektet säljs innan budgivning startats men det är ändå en och samma regel som gäller vid husköp vad gäller kontantinsatsen. Denna insats är ett belopp på 15 procent av köpesumman. Tidigare låg den endast på 10 procent men är idag högre.

Insatsen är alltså den del som köparen måste stå för själv för att sedan eventuellt få belåna resterande belopp hos banken. Det bästa är såklart om köparen själv kunnat spara ihop till en kontantinsats men har man ej lyckats med det går det ändå att lösa det med att få lån hos annan långivare till den..

Läs mer om kontantinsats hus

Kontantinsats bostadsrätt

Egentligen kan man även säga att samma regler gäller för köp av lägenhet som vid husköp. Även här är det en kontantinsats på 15 procent som gäller. Och då är det också samma regler vad gäller att eventuellt låna till insatsen eller inte.

Givetvis är det alltid bäst att lyckas spara ihop själv men ibland ser det ut som så på bostadsmarknaden att drömobjektet dyker upp fort och då kan inga väntetider med att kunna erlägga beloppet tillåtas.

Har man goda ekonomiska förutsättningar går det att få låna till både kontantinsats och få ett bolån beviljat.

Läs mer om handpenning bostadsrätt

Vad är ett annuitetslån?

Många människor har idag lån. Antingen är det bolån eller andra privatlån som det handlar om. Att ta ett annuitetslån betyder att låntagaren lånar pengar och sedan betalar tillbaka på lånet med samma belopp varje månad. I beloppet som betalas tillbaka är både amortering och ränta inräknat. Brutto -och lånekostnaden varierar alltså inget oavsett till skillnad från andra sorters låneformer.

Läs mer om annuitetslån

Vad är ett kapitaltillskott?

Kapitaltillskott kan förklaras i enkla drag med att det är pengar som medlemmar i exempelvis en bostadsrättsförening betalar in till föreningens konto för att dessa sedan ska gå till att betala av lån som bostadsrättsföreningen har. Det finns två olika sorters kapitaltillskott och det första innebär att en viss summa dras via månadsavgiften för lägenheten till att betala på föreningens lån. Det andra kapitaltillskottet kan vara att medlemmarna i föreningen kommit överens om ett extra belopp att avvara till att betala av på bostadrättsföreningens lån. Detta kan sedan medföra att en månadshyra kan sänkas vartefter föreningens skuld sjunker och gör att värdet på lägenheterna stiger.
Viktigt att komma ihåg om man säljer sin bostadsrätt där man erlagt kapitalskott är att dessa är avdragsgilla i ens deklaration.

Läs mer om kapitaltillskott

Vad är ett renoveringslån?

När man är i färd med att renovera, bygga om eller till på sin bostad finns det flera alternativ till att kunna finansiera detta. Naturligtvis går det alltid att ansöka om ett renoveringslån hos någon av de vanliga stora långivarna. Man kan också försöka att höja upp bolånet om ens bostad ökat i värde på marknaden. Genom att sätta sin bostad som säkerhet är dessa lån oftast de mest förmånliga att ta. Vidare finns det ju även vanliga privatlån utan säkerhet men dessa har då en något högre räntekostnad eftersom ingen säkerhet finns för lånet och långivarna tar då en extra risk att låna ut pengar.

Eller så kanske man har egna besparingar som kan täcka renoveringen helt eller delvis.
Att renovera sin bostad är en god investering då detta alltid medför att en bostad ökar i värde..

Läs mer om renoveringslån

Din bostad kan bli en bra investering - här är mer saker du kan tänka på

Att köpa ett hus eller lägenhet är en av de bästa investeringarna en människa kan göra i sitt liv. Det är inte som att köpa ett fordon som hela tiden faller i värde. Även om man renoverar och rustar upp exempelvis en bil, går det aldrig att få värdet lika eller mer än vad man från början betalade för bilen. Likaså gäller båtar och motorcyklar. Därför är just en bostadsaffär det bästa man kan göra när det gäller att investera.

Många äldre människor som bott kvar i sitt hus kan sedan vid pension eller senare sälja av sitt hus med god vinst och kunna njuta av ett liv som alla våra äldre borde få kunna genom att inte behöva oroa sig för den ekonomiska situationen.

Eller fördelen med att kanske äga en bostadsrätt och önskar sig ett större boende. Det kan ju faktiskt hända om man blivit fler i familjen och känner sig trångbodda. Då är det en stor fördel att redan ha något att sälja för att kunna köpa sig något nytt och större. Vid de tillfällena behöver man oftast inte oroa sig för kontantinsatsen eller bolånet. Oftast går ett sålt objekt med vinst och långivare kan ofta se dessa potentiella låntagare ha en god och stabil ekonomi som därmed kan få bolån beviljat till större belopp då man kunnat erlägga mer i kontantinsats.

Börja spara tidigt till din framtida bostad

Att redan tidigt som barn få lära sig det viktiga i att se till att spara pengar och lägga undan till det man vill köpa kan vara en av de absolut viktigaste grunderna att lära sig bra och sunt tänk kring ekonomi. Som förebild för yngre är det en skyldighet att se till barns bästa och att då få dem att inse att pengar är viktigt och hur man gör för att nå dit man vill och önskar köpa. Det är den bästa grundstolpen till att senare i livet förstå allt detta kring att köpa och låna. Risken att dessutom dessa blivande vuxna då ska falla i skuldfällan minskar oerhört med detta grundläggande tänk kring ekonomi.

Jämför alltid innan du lånar pengar

Att välja lån utifrån alla alternativ som finns kan kännas svårt och mycket förvirrande. Det finns en hel uppsjö av olika långivare idag. Det man kan göra redan innan man hittat sitt drömobjekt är att ta sig tiden att titta igenom olika låneförslag och bankers olika räntor. Man kanske har någon i ens nära omkrets som är kunnig kring lån och olika långivare.

Idag finns det även företag som kan jämföra lån hos olika banker men detta kanske mest gäller om man mest är ute efter ett privatlån utan säkerhet. Detta kan komma väl till pass om man tänker sig att behöva låna till kontantinsats för sin bostadsaffär. Det är en smart erbjuden tjänst då det dessutom bara tas en kreditupplysning på låntagaren men ansökan om lånet skickas ut till flera olika banker.
Viktigt dock när man lånar pengar är att man alltid ska ha i minnet att lån ska betalas tillbaka. Och att vara försiktig så att man inte hamnar i en skuldfälla. Man bör inte låna mer pengar för att kunna betala tillbaka på andra lån.

Många människor som kanske råkat samla på sig många krediter och smålån kan faktiskt ha möjlighet att få baka in dessa i sitt bolån. Finns det utrymme för att höja upp sitt befintliga bolån för att samla in krediterna i bolånet är det en väldigt bra lösning om det blivit för många onödiga småkrediter. Kostnaden per månad kan då också sjunka avsevärt. Med denna upplysning vill vi återigen belysa hur pass smart investering detta är med att köpa en bostad.

Fast eller rörlig ränta?

Hur gör man då med rörlig och fast ränta på sitt bolån? Hur ska man kunna veta vad som är bäst? Där kan man endast utgå ifrån hur dagens finansiella samhälle ser ut. Är det lite oroligt på marknaden kanske faktiskt en fast ränta är bästa alternativet just då. Det går ju faktiskt att ändra sitt val senare genom att inte låsa sina lån med fast ränta alltför länge. Då kan man vid tidpunkten när det är dags att återigen ändra lånevillkoren se om det är mer förmånligt att kanske ha en rörlig ränta. Ett smart sätt är ju också att rådfråga sin bank. De brukar erbjuda tjänster med att ha kostnadsfri rådgivning gällande sådana här frågor.

Vilken bank är bäst? Ja, där finns kanske inget konkret svar på frågan. Det enda man kan göra som låntagare är att se över bolånens räntor hos de olika långivarna och utgå ifrån den aspekten. Man bör ändå dock lägga lite tid på detta då ett bolån är något av de viktigaste valen man gör för att lyckas med sin livs affär. Men skulle man mot all förmodan vara mindre nöjd kan man alltid senare byta långivare genom att någon annan bank tar över bolånet helt enkelt. Idag är det friare med de möjligheterna än tidigare år då det finns stenhård konkurrens på marknaden där man som kund är oerhört attraktiv och banker slåss om att få just dig som kund. Det ska man se till att nyttja till sin fördel.

På marknaden finns även de långivare som erbjuder lån som kanske är mindre bra att ta. De kan handla om snabblåneföretag som tillhandahåller skyhöga räntor och det är inget bra alternativ som lån för exempelvis kontantinsats. Inte om man vill säkerställa att kunna få lån till själva köpet för sin bostad.

Annuitetslån kan vara aktuellt för dig

Annuitetslån är annars ett bra och säkert lån eftersom kostnaden per månad aldrig kan ändras. Dessa lån går ut på att låntagaren betalar med samma belopp varje månad. Och då är både amortering och ränta inräknat i det beloppet. Nackdelen kan vara att ett sådant lån tar längre tid att betala tillbaka då lånen brukar vara över en längre period med något högre ränta. Det positiva är att många beviljas för dessa lån. Så vet man med sig att ekonomin godtar ett annuitetslån som dessutom kanske kan betalas tillbaka fort kanske det kan vara ett bra alternativ. På dessa lån går det också alldeles utmärkt att göra inbetalningarna per månad med ett större belopp än det förvalda. Därmed kan en person som tagit ett sådant här lån kunna betala tillbaka något fortare om ekonomin tillåter det.

Vill man helst inte låna från någon bank till exempelvis kontantinsatsen för sitt bostadsköp kanske man ska se om det finns någon nära anhörig som kan låna till det. Genom att kanske få denna lösning slipper man ränta och avgifter som tillkommer med ett vanligt lån hos någon av bankerna. Är man ensam med att köpa en bostad kan det ibland vara tufft att få igenom ett lån och då kanske även någon i ens nära anhörigkrets kan tänka sig att vara borgenär för den som behöver låna. Dock ska man vara väl medveten om att även om man endast står som en borgenär är man lika betalningsansvarig som huvudlåntagaren. Det kan vara en bra insikt att ha så man vet vad man gör innan man går in i ett borgenskap.

Ju stabilare privatekonomi desto bättre lånevillkor

Vidare ska man även se till att ens kreditbild är god. Kanske vet inte många att även om man inte har lån eller krediter i stort antal kan även förfrågningar dra ned kreditvärdigheten avsevärt mycket. Alla kreditupplysningar som utförs ligger kvar i UC:s register i tolv månader och ett flertal sådana förfrågningar kan då medföra att en persons kreditvärdighet inte tillåter till att få ett bolån beviljat. Förfrågningarna i sig påvisar inte om en person nyttjar krediten eller lånet som förfrågan innebär. Därför medför dessa kreditupplysningar alltid en försämrad kreditbild av den som har många sådana.

När man köper ett hus bör man också veta att avgifter för lagfart och eventuella pantbrev kan tillkomma. Kanske inte många som för första gången är i dessa svänger tänker på och vet om vad det innebär. Detta är något som måste betalas vid köpet och vet man inte om det så kanske man blir oförberett överraskad. Detta brukar dock stå i objektets beskrivning om det finns pantbrev eller ej. Lagfartskostnad är dock en avgift som alltid ska betalas när man köper hus. Med lagfart menar man att det är den registrering som utförs när ny ägare till huset tillkommit och det är Lantmäteriet som sköter den registreringen.

Försök att vara så väl förberedd som möjligt när du ska köpa din bostad

Vid sin livs affär som just detta med bostadsköp innebär är det viktigt att man är väl förberedd tidigt i denna resa. Det underlättar så inga onödiga överraskningar tar över det som ska vara en glädjefull och förväntansfull sak.


Ett tips vad gäller när man skaffar lånelöfte är att se till man verkligen ser efter hur mycket man exakt kan få låna. Därefter bör man tänka igenom om man ska förhålla sig till att belåna till det som lånelöftet visar. Många gör som så att man lånar det exakta som lånelöftet säger och kanske sedan inte kan prioritera att kunna unna sig att resa eller göra saker som bidrar till extra utgifter. Saker som man kanske gjorde innan man köpte sin nya bostad. Då kanske man istället ska se över om man önskar lägga sin egen gräns vid budgivning lite under sitt lånelöfte för att fortsätta kunna leva lite friare än att enbart ha råd med sitt boende. Det är något som varje individ får tänka igenom.