Type to search

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Att deklarera är något vi svenskar idag gör lika självklart som att fylla bränsle i bilen, trotts att det för många är något som känns svårt och komplicerat.

Vad är en deklaration för något?

En deklaration är en blankett som man varje år skall fylla i och skicka in till skatteverket. På blanketten redovisas dina inkomster under det gångna året som sedan jämförs med den skatt som du eller din arbetsgivare har betalt in under året.

Om det visar sig att du har betalt in för mycket skatt kommer skatteverket att betala tillbaka överskottet till dig. Men är det istället så att du har betalt in för lite skatt skall du istället betala in mer, en så kallad kvarskatt.

Vad är skatt?

Skatt är en avgift som alla i Sverige skall betala. Den baseras på hur mycket du tjänar per år. Dessa pengar går sedan till de kostnader som finns i samhället som gynnar oss alla, t.ex. skolor, utbildningar och sjukvård. I gengälld får vi tillbaka pengarna genom att vi erbjuds deras tjänster gratis eller till en reducerad kostnad. Ta t.ex. gratis tandvård och sjukvård för barn, sjukresor, lån av böcker på biblioteket med mera.

Vilka ska deklarera?

När man tjänar mer än 18200 kronor på ett år är man skyldig att redovisa sin inkomst till skatteverket. Det gäller även om man har räntor på banken eller om man har sålt aktier eller fonder.

Hur deklarerar man?

Man kan deklarera på det traditionella sättet genom att skicka in pappersblanketten som man får i brevlådan i början på april varje år. På denna blankett finns vissa uppgifter förtryckta och de är de uppgifter som du skall kontrollera och eventuellt komplettera eller ändra. Genom att signera deklarationen godkänner du uppgifterna samt intygar att siffrorna är korrekta.

Detta kan också göras elektroniskt genom att ringa, skicka sms, använda Skatteverkets mobilapp eller deras e-tjänst Inkomstdeklaration 1 som du finner på deras hemsida. Många väljer att deklarera elektronisk då detta är en metod som är snabb, enkel och säker. Du får hjälp med att summera dina siffror samt kan se ett preliminärt besked om du skall betala tillbaka eller få pengar tillbaka. När du signerat deklarationen får du direkt en kvittens på att du gjort det som ett bevis. När du skickar blanketten via post finns alltid risken att brevet kan komma bort på vägen och det blir svårt för dig att bevisa att du har skickat in din deklaration i tid.

En annan fördel med att deklarera elektroniskt är att dina pengar oftast betalas ut snabbare än vad det gör om du deklarerar via pappersblanketten.

Revisor

Om du tycker att detta verkar svårt och du vill ha hjälp kan du alltid kontakta skatteverket för enklare frågor eller ta hjälp av en revisor. Dem är väl insatta i skattesystemet och hjälper dig gärna att gå igenom din deklaration. De kan även hjälpa dig att göra avdrag på deklarationen för t.ex. lägre resor till och från jobbet.

Skatteåterbäring

Om du har betalt in för mycket skatt under året får du en så kallad skatteåterbäring, alltså pengar tillbaka. De pengarna sätts först in på ditt skattekonto. Om du har anmält dina kontouppgifter till skatteverket betalas de automatiskt vidare till ditt konto. Dock betalas inte belopp ut under 2 000 kronor om du inte begär det. Dem finns istället kvar som en buffert på ditt skattekonto.

Kvarskatt

På ditt slutskattebesked kan du se hur mycket du ska betala och när pengarna senast ska vara insatta på Skatteverkets konto. Självklart kan du betala in pengarna tidigare. När du betalar in kvarskatten gör du det precis som när du betalar en räkning. Du anger då bankgironummer 5050-1055 och betalningsmottagare skatteverket. Ditt OCR-nummer finner på den preliminära skatteuträkning som kommer ihop med din inkomstdeklaration. Det finns även på slutskattebeskedet och på mina sidor på skatteverkets hemsida.

Om din kvarskatt är lägre än 100 kronor kan du vänta med att betala tills beloppet kommit upp i 100 kronor. Om du väljer att vänta tillkommer dock en ränta på 16,25 % från och med förfallodatumet som står på slutskattebeskedet.

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Headline_Widget”][/siteorigin_widget]

Investera i aktier

Beroende på hur du väljer att handla och vilken aktieform du väljer kan du mot en risksatsning tjäna stora pengar. Genom att satsa ett kapital på en stark aktie kan du enkelt följa din investering och avgöra när det är dags att ta ett steg in eller ett steg ut ur marknaden.
Läs mer >>

Investera i fonder

Med lägre risker än vad du har vid t.ex. aktiehandel kan du på ett enkelt sätt månadsspara och få en bättre avkastning än vad du får vid ett vanligt sparkonto. Här handlar du flera olika värdepapper i samma fond och sprider på så sätt riskerna.
Läs mer >>

Alternativa investeringar

Alternativa investeringar kan t.ex. innebära fastighetsinvesteringar eller peer-2-peer lån. Läs mer om olika alternativa investeringar om du vill diversifiera dig mot börsen.
Läs mer >>