Type to search

Bensinkort – här är bästa bensinkortet 2019 [STOR GUIDE]

Share

Letar du efter ett nytt bensinkort? Vi har skrivit en stor guide för att hjälpa dig at hitta det bästa bensinkortet för just dig. Vi har valt att utse Circle K MasterCard till det bästa bensinkortet 2019. Den främsta anledningen är att de är det mest tillgängliga bensinbolaget, med cirka 770 bensinstationer över hela landet. Circle K ger också den högsta bonusen på allt du handlar med ditt MasterCard, 1 procent.

Procentsatsen gäller visserligen bara om du tankar över 1 000 liter drivmedel per år, men vi tror att de flesta bilister snabbt kommer upp i den mängden. Knappt 20 liter i veckan är det sannolikt många som förbrukar. Vidare gillar vi de rabatter av typen “var sjätte på köpet”, som gäller både kaffe och biltvätt, som du får med Circle K MasterCard. Circle K håller automatiskt kollen på detta erbjudande åt dig.

Bensinkort - våra tre favoriter

Vi har scannat marknaden efter fördelaktiga bensinkort och valt att utse tre favoriter: Circle K MasterCard, Preem MasterCard och Shell Mastercard. Det finns fler aktörer på den svenska bensinmarknaden, men vi har valt att fokusera på dessa tre och berätta om fördelarna.

Sammantaget kan sägas att de tre bensinbolagen inte verkar skilja sig så väldigt mycket åt när det gäller rabatter, bonusar och erbjudanden. Dock finns vissa skillnader, och om du undersöker saken närmare kommer du antagligen att hitta ett bensinkort som passar dina behov bättre än de andra. En sak är dock säker: om du i dag saknar ett bensinkort går du miste om de fördelar som bensinstationerna erbjuder. Oavsett vilket bensinkort du väljer att skaffa kommer du att spara en slant.

Bästa bensinkortet kan ge dig många bra fördelar

Förr åkte man till sin lokala bensinstation främst för att tanka, men i dag fyller stationerna många fler funktioner. Här kan du numera även tvätta bilen och hyra släp. De fungerar också som rastplatser på resan och erbjuder allt från mat och fika till läsk, kaffe och glass. Vissa av dem har även en närlivs med öppettider som sträcker sig långt in på natten, ibland dygnet runt. Några hämtar till och med sina postpaket här. Eftersom du ändå besöker bensinstationen i olika ärenden, varför inte passa på att skaffa ett bensinkort? Det kan ge dig som kund många fördelar.

Spara pengar när du tankar och handlar

Att skaffa sig ett bensinkort är ett sätt att spara en slant på dina utgifter på bensinmacken. Vare sig du tankar drivmedel, köper en kopp kaffe eller tvättar bilen kan du få rabatter och tjäna bonus. I Sverige finns det knappt 2 700 bensinstationer spridda över hela landet. Alla bensinbolag vill förstås att du ska tanka på deras stationer, och att erbjuda olika fördelar är naturligtvis ett sätt att locka dit dig och din bil.

Undersök dina behov innan du väljer bensinkort

Som kund kan du utnyttja konkurrensen och ansöka om det bensinkort som ger dig de största fördelarna. En viktig förutsättning är att ha en bensinstation i närheten av din bostad eller vägarna du oftast kör på. Vilken station tankar du vanligen på i dag? Kan du tänka dig att byta station? Kanske finns det andra stationer som ger större fördelar? Detta är frågor som är bra att ställa sig när man undersöker bensinmarknaden i jakt på det bästa bensinkortet. 

Det kan också vara lämpligt att tänka efter vilken service du brukar utnyttja på macken. Köper du mycket kaffe ska du spana efter sådana erbjudanden. Om du brukar tvätta bilen på bensinstation ska du undersöka om det finns pengar att tjäna där. Ifall du endast tankar är det rabatten på drivmedel du ska titta närmare på.

Få rabatt på drivmedel med bensinkort

Tillhör du en av alla bilägare som tankar bilen och betalar med ett vanligt bankkort? Då går du miste om en hel del rabatter och därför kan det vara en god idé att skaffa ett kort som är kopplat till ett bensinbolag. De flesta bensinbolag vill knyta sina kunder till sig, och ger därför rabatt och bonus om du väljer att tanka på någon av deras stationer. 

En av de mest intressanta rabatterna är förstås den på drivmedel. Drivmedel är en stor kostnad för alla bilister, och bensinräkningen kan vara en betydande utgift i budgeten. Med drivmedel menas här bensin, diesel och E85 (som används för att driva etanolbilar). De flesta bensinbolag ger någon form av rabatt, ofta kopplad till hur stor mängd drivmedel du tankar per månad.

Hitta ett bensinkort med låga avgifter

Tanken med att fixa ett bensinkort är naturligtvis att du ska spara pengar och utnyttja rabatter, inte betala en massa avgifter. Därför vill du ha ett bensinkort med låga avgifter. De flesta bensinbolag tar inte ut någon avgift på sina mastercard. Varken Circle K, Preem eller Shell har någon årsavgift. Ett tips är att välja att betala med e-faktura. På det sättet undviker du kostnader associerade med pappersfakturor.

Avgifter på kontantuttag

Dock brukar bensinbolaget ta ut avgifter på kontantuttag, alltså när du tar ut pengar i automaten. Avgiften är beroende på hur mycket pengar du tar ut, men den är vanligen minst 35 kronor. Därför är det bäst att handla så mycket som möjligt på kort.

Tanka fel försäkring

Du kanske tror att det aldrig kommer att hända dig, men varje år är det ändå 20 000 personer som råkar ut för något väldigt obehagligt, de tankar fel drivmedel. Det vanligaste är antagligen att råka tanka bensin i ett dieseldrivet fordon. Det kan ske av gammal vana, och det viktigaste är att upptäcka felet i tid annars kan det bli en dyr historia.

Att tanka fel kan bli dyrt

Det bästa är ifall du upptäcker att du har tankat fel i tid, helst redan på macken. Om du har tankat bensin eller E85 i en dieselbil ska du absolut inte starta bilen, inte ens slå på tändningen, eftersom det är stor risk att motorn skadas. Om du kör vidare i bilen kommer motorn antagligen att bli helt förstörd. Då är det enda som återstår att byta hela motorn i bilen, vilket medför betydande kostnader. Det här vill man absolut inte råka ut för. 

Risken finns att tanka fel

Idag är det relativt vanligt att vi kör och tankar bilar med olika typer av drivmedel. Företag och myndigheter har ofta en bilpark som deras anställda utnyttjar i tjänsten. Om du är medlem i en bilpool kan det också hända att bilarna ska tankas med olika drivmedel. Likadant är det om du ofta hyr bil, privat eller i tjänsten. Det finns med andra ord att det finns en risk att tanka fel som inte är obetydlig.

Tanka fel försäkring i bensinkortet

Många bensinbolag har satsat på en tanka fel-försäkring och erbjuder en sådan när du skaffar ett bensinkort hos dem. Därför bör du kolla upp villkoren hos de olika bensinbolagen, så att du har en som passar dina behov.

circle k bensinkort

Circle K Mastercard bensinkort

Med cirka 770 bensinstationer runt om i Sverige är chansen stor att hitta en Circle K-station när det är dags att tanka bilen eller handla färdkost. Att företaget har så pass många stationer är en stor fördel och ett tungt argument för bilister att använda Circle K MasterCard. Man skulle kanske kunna tro att Circle K är en ny drivmedelsaktör på marknaden, men som många vet bytte Statoil ägare för ett par år sedan och därmed genomförde man ett namnbyte på bensinstationerna. 2016 förvandlades välkända Statoil till nuvarande Circle K.

1% i bonus vid köp

Det finns många fördelar med att använda Circle K MasterCard. En av de största är du får bonus på allt du handlar med ditt MasterCard, oavsett vilken butik du handlar i eller i vilket land du befinner dig. Några undantag finns dock, du samlar till exempel inte bonus när du handlar på andra svenska bensinbolag. Själva bonusen utgör 0,3 procent på alla köp. 

Om du är en flitig kund och tankar mer än 1 000 liter per år, belönas du med 1 procent. Eftersom det motsvarar knappt 20 liter i veckan lär det vara många bilister som snabbt kommer upp i den mängden. Dessa poäng kan du sedan lösa in som betalning på valfri Circle K-station. Du kan alltså använda dem när du tvättar bilen, köper mjölk eller tankar bensin.

Håll koll med bensinkortets app

Du kan enkelt hålla koll på din bonus och andra erbjudanden med hjälp av deras app. Andra bra funktioner i appen är vägbeskrivning till närmaste station, möjlighet att hyra bil och släp samt hitta en ledig biltvätt. Vi gillar att appen också innehåller en körjournal, perfekt om du använder tjänstebil.

Extra club - ytterligare bonusar för dig som tankar med bensinkort

Circle K har ett förmånsprogram som de kallar Extra club. Det är kostnadsfritt om du skaffar Circle K MasterCard och ger en hel del fördelar. I sex månader får du till exempel 25 öre rabatt på drivmedel på bemannade stationer, efter det får du alltid 15 öre i rabatt per liter. De har också lite trevliga rabatter på kaffe och biltvätt, var sjätte sådan får du på köpet.

Reseförsäkring ingår i vissa bensinkort

En fördel med bankkort som MasterCard är att de ofta erbjuder olika typer av försäkringar. I Circle K MasterCard ingår en reseförsäkring, som är tänkt att komplettera reseskyddet i din hemförsäkring när du är ute och ser dig omkring i världen. Denna försäkring får du på köpet när du beställer ett Circle K MasterCard, kravet är att resan betalats till minst 75 procent med bankkortet. En annan fördel är att även självriskskydd för hyrbil ingår, så länge du hyrt bilen på en auktoriserad firma. Du slipper alltså betala extra avgifter när du hyr bil utomlands.

Avgift på kontantuttag

Det är bäst att använda Circle K MasterCard till kortköp. Kortet har nämligen en avgift på kontantuttag i Sverige på 3 procent, eller minst 35 kronor. Var därför sparsamt med att ta ut pengar i automat.

Preem MasterCard bensinkort

Preem är ett oljebolag som, förutom att driva bensinstationer, även har två egna raffinaderier, i Lysekil och Göteborg. Fram till 1996 hette företaget OK Petroleum. Med sina 570 tankställen över landet ligger Preem något efter Circle K när det gäller tillgänglighet, men Preem MasterCard har ändå många fördelar att erbjuda, den främsta är antagligen att du som privatperson får hela 25 öre rabatt per liter bränsle. 

Detta gäller dock endast när du tankar på någon av deras bemannade stationer, vilka bara finns i ett hundratal. Tankning vid resten av stationerna, de obemannade, ger 10 öre rabatt. Om du ofta passerar en bemannad Preem-station kan det alltså vara läge att överväga Preem MasterCard.

0,5% i bonus vid köp med bensinkortet

Liksom hos Circle K får du bonus på allt du handlar med ditt Mastercard, 0,5 procent. Bonus betalas ut fyra gånger om året och kan användas på valfri Preem-station. De bemannade stationerna erbjuder mat, kaffe och minilivs med de nödvändigaste basvarorna, som till exempel mjölk och tandkräm.

Erbjuder sparränta

Preem MasterCard kan vara ett intressant alternativ för dig som har pengar över och vill satsa på ett sparande. Preem erbjuder nämligen en hyfsad sparränta, för närvarande 1,6 procent på belopp upp till 15 000 kronor. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Vill du spara större

Hem & Bilförsäkring

I Preem MasterCard ingår en kompletterande reseförsäkring ifall oturen är framme när du är ute och reser. Du måste dock ha betalat 75 procent av resans kostnad med ditt kort. Preem MasterCard har också en förmån kallad självriskskydd för hem- och bilförsäkring. Om det uppstår skador på ditt hem eller bil när du är ute och reser, ersätter Preem kostnaderna ifall de överstiger självrisken i din hemförsäkring. Det kan vara skönt att veta när man befinner sig långt från hus och hem.

Ingen app

Preem MasterCard har tyvärr ingen app att ladda ner till telefonen, det är synd. Däremot kan du logga in på Mina sidor via Preems hemsida för att komma åt till exempel saldouppgifter, bonus och fakturor.

Avgift på kontantuttag

Preem MasterCard tar ut en avgift på 2 procent, minst 35 kronor, när du tar ut pengar kontant i automat. Det kan vara bra att veta, så att du inte drar på dig kostnader i onödan.

shell bensinkort

Shell MasterCard bensinkort

Shell är ett välkänt bensinmärke som har hängt med länge. Företaget grundades redan 1907 och har ett raffinaderi som ligger i Göteborg. Shell i Sverige har genomgått en del förändringar de senaste åren. 2010 sålde Shell de svenska bensinstationerna till finska St1, som sedan dess driver bensinstationerna vidare, fortfarande under varumärket Shell. Detta innebär att du som bilist kan använda Shell MasterCard på både Shell och St1. För närvarande är utbudet inte lika stort som hos Circle K och Preem. I Sverige finns Shell och St1 på cirka 480 ställen, 200 Shell-stationer och 280 St1-stationer.

0,5% i bonus vid köp med Shell MasterCard bensinkort

Liksom både Circle K och Preem ger Shell MasterCard även bonus på köp på andra ställen än Shell. Undantaget är konkurrerande bensinbolag och köp av drivmedel på Shells stationer. Bonusen är 0,5 procent och betalas ut fyra gånger om året. Bonuscheckar på under 500 kronor kan lösas in mot kontanter.

Många obemannade stationer

Hos Shell får du 15 öre rabatt när du tankar drivmedel med Shell MasterCard. Men detta gäller endast på bemannade stationer. Man ska komma ihåg att över hälften av alla stationer, nämligen de 280 St1-stationerna, är obemannade. För att kunna utnyttja rabatten är det därför viktigt att ha en bemannad Shell-station i närheten av där du oftast brukar köra din bil.

Bonuspumpen

Shell MasterCard har ett bonussystem, med nivåerna guld, silver, brons, som fått namnet Bonuspumpen. Det innebär att ju mer drivmedel du tankar per fakturaperiod, desto större bonus får du. Tankning över 100 liter ger en bonuscheck på 50 kronor. Om du tankat över 50 respektive 30 liter får du bonus i form av till exempel smörgås, kaffe och glass.

Reseförsäkring ingår

Shell MasterCard samarbetar med Ikano bank och innehåller en reseförsäkring, med villkor att du betalat minst 75 procent av resan med deras MasterCard.

Appen skipp

Shell MasterCard är anslutet till Ikano Banks app som heter Skipp. Den kan du ladda ner till mobilen och bland annat kolla aktuellt saldo och transaktioner.

Avgift på kontantuttag

Minst 35 kronor, eller 3 procent av kontantbeloppet, tar Shell MasterCard ut i avgift när du använder uttagsautomater. Bästa praktiken är alltså att i möjligaste mån använda Shell MasterCard till kortköp.

Välj det bensinkort som passar dig bäst

Precis som med vanliga kreditkort så är bensinkort olika bra för olika personer. Det är därför viktigt att du jämför bensinkort för att hitta bästa bensinkortet 2019. Våra tre favoriter är korten som listas här nedanför.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tretton − två =