Type to search

Bästa sparräntan 2019

Bästa sparräntan - här är banken med bästa sparkontot

Hittar du bästa sparräntan och det bästa sparkontot för just dig så kommer du att tjäna många tusentals kronor under din livstid. Att spara är något som är viktigt och berör oss alla. Därför bör man alltid leta efter den bästa sparräntan. Oavsett situation i livet så är samtliga i någon utsträckning i behov utav att spara. 

För utan sparande finns ingen möjlighet att uppfylla vissa drömar som resor. Vi använder själva Avanza bank som sparbank, här kan du välja mellan flera olika sparkonton med olika bindingstider och olika räntor.

Ett sparande är också viktigt i form av buffert om något oväntat skulle hända. En vacker dag kanske du också är intresserad av att köpa ett eget boende? Då behöver du 15 % av köpepriset sparat eftersom det krävs som egen insats. Som sagt så är sparande essentiellt för samtliga människor. 

Ju mer du kan spara eller tjäna på ditt sparande, desto viktigare är det att se till att hitta bästa sparräntan! Så att hitta och ha en bra sparränta är ett bra sätt att få maximal avkastning till låg risk. Börja spara redan idag, det kommer löna sig.

Sparkonton för dig som vill få bästa sparräntan...

4spar-bästa sparräntan-jämför sparkonton-jämför sparräntor
 • Ränta: 6,5 - 10,00%
 • Ingen insättningsgaranti
 • Fast ränta med bindningstid (3 mån-3 år)
 • Registrerade hos Finansinspektionen
viaspar-bästa sparräntan-jämför sparkonton-jämför sparräntor
 • Ränta: upp till 8,00%
 • Ingen insättningsgaranti
 • Fast ränta med bindningstid (3 mån-3 år)
 • Registrerade hos Finansinspektionen
bästa sparräntan-lendify-bästa sparkontot
 • Ränta: 2,5 - 8,20%
 • Ingen insättningsgaranti
 • Långa ut pengar och bygg din egen bankverksamhet
 • Registrerade hos Finansinspektionen

Bästa sparkontot för dig som vill vara på säkra sidan...

bästa sparkontot

Avanza Bank – sparkonto

 • Ränta: upp till 0,9%
 • Insättningsgaranti
 • 0-24 månader bindningstid
 • Registrerade hos Finansinspektionen

Avanza bank har vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” flera år i rad

bästa sparräntan - jämför sparkonton och hitta bästa sparkontot

Ju högre sparränta desto bättre sparkonto?

När det gäller bästa sparräntan är det bättre desto högre den är, jämfört med låneränta då förhållandet är helt tvärtom. Det är därför viktigt att försöka få så pass hög sparränta som möjligt då det ger dig mer pengar i avkastning. Så ett bra sparkonto innebär till stor del att banken erbjuder bästa sparräntan. Men är detta verkligen allt som spelar roll? Nej, det är det inte. När det gäller sparkonton finns det fler parametrar att ta i beaktning innan du väljer sparkonto. Här nedanför listar vi ett par punkter som kan vara bra att tänka på:

 • Sparränta
 • Räntans bindningstid
 • Krav på belopp
 • Fria uttag
 • Insättningsgaranti

Jämför sparkonton för att hitta bästa sparräntan

Om du jämför sparkonton så kommer du snabbt inse att alla banker erbjuder olika sorters upplägg samt sparränta. Vissa kräver ett minimum belopp medan andra vill binda upp räntan under en kort eller lång period. Fria uttag existerar inte hos alla därför ska du alltid tänka igenom ditt beslut innan du börja spara. Tänk även på att alla bästa sparkontot erbjuder bästa sparräntan och insättningsgaranti.

Finanso hjälper dig att hitta bästa sparkontot

Spara långsiktigt med bästa sparräntan

Lågrisk innebär alltid låg ränta som avkastning speciellt om du har ett vanligt sparkonto. Ränta på e-sparkonto är för närvarande 0 % hos bland annat Swedbank. Däremot hos Nordea är ränta på ca 0.10 procent. Om du t.ex. ska låsa dina pengar under en begränsad period på tre år hos Nordea så tjänar du knappt tre tusen kronor om det gäller ett sparande på 100 000kr. Vår spar ekvation avkastning vs tidsperiod ska du alltid ha i åtanke. Är du nöjd med att låsa dina pengar i tre år och få totalt tre tusen i avkastning så ska du köra på det upplägget men finns det bättre alternativ? Det finns alltid fler alternativ och därför är det viktigt att du jämför sparräntan bland de svenska bankerna och ser vilket alternativ som passar ditt sparande bäst. Glöm inte att även jämföra kreditkort för att hitta det bästa kreditkortet.

Spara pengar och sätt ut sparmål för att göra det roligare

Spara pengar har många fördelar speciellt för sin egen framtid. Du kanske vill spara pengar för en resa, bil, renovering, köp av bostad eller något annat. Det är bättre att spara lite än inget alls. En femhundring varje månad är bättre än inget, om ett år har du sex tusen däremot om fem år har du lyckats omvandla fem hundringen till 60 tusen. Livet består av många överraskningar och plötsligt uppstår oförutsägbara kostnader, därför är det viktigt att ha någon form av plan B.

Många använder uttrycket ”spara pengar för framtiden”. Definition framtid kan innebära för vissa imorgon medans för majoritet om kanske tio eller tjugo år. Det är alltid bra att tänka långsiktigt men du ska även kunna dra en gräns någonstans. Först och främst ska du vara bestämma dig för om du vill du spara kortisigt eller långsiktigt? Vad du ska spara till och hur mycket? Vilken risk vill du ta för att nå den bästa sparräntan?

Vilket är det bästa sparkontot för just dig och ditt sparande?

När det gäller sparränta är det bättre desto högre den är, jämfört med låneränta då förhållandet är helt tvärtom. Så det är alltså viktigt att försöka få så pass hög sparränta som möjligt då det ger dig mer pengar i avkastning. Så ett bra sparkonto innebär till största del att det erbjuds en riktigt bra sparränta. Men är detta verkligen allt som spelar roll? Njae det är faktiskt inte sant. När det gäller sparkonton finns det faktiskt fler parametrar att ta i beaktning innan du väljer sparkonto.

Bindningstid för sparkonton
Bindningstid kan vara en parameter som är avgörande. Du kanske erbjuds en riktigt hög sparränta hos en leverantör, men är kravet då att du binder det i 5 år? Då kanske det inte är det bästa om tanken med ditt sparande har en horisont på tre år. Då får du därmed en straffavgift om du tar ut innan 5 år och därav kanske du förlorar både avkastning och insatt kapital. Så det gäller att läsa allt innan du väljer det bästa sparkontot för dig.

Bästa sparräntan erbjuder inte alltid insättningsgaranti

En annan ganska omtalad aspekt med sparkontot är insättningsgaranti. Det innebär kort och gott att om sparinstitutet skulle gå i konkurs så har du en garanti på att återfå kapitalet upp till 100 000 euro. Så beroende av vilket belopp du ska spara på kontot så kan detta vara väldigt vikitgt. Så om du vill vara säker med ditt månadssparande så ska du kolla efter insättningsgaranti. Utöver dessa aspekter så kan det också finnas krav på minimibelopp för att få en viss ränta. Detta gör att du kanske inte alltid har möjlighet att få högsta räntan som du vill. Därför är det viktigt att gå igenom alla villkor innan du bestämmer dig för att sätta in pengar. Det är tråkigt att spara utan att få avkastning.

Hur hittar jag högsta sparräntan?

Det som dock är mest väsentligt är så klart sparräntan vilket nämnts ovan. Att ha en hög sparränta ger mer avkastning än en låg eller ingen sparränta. Och det finns en effekt som heter ränta på ränta vilket kan bli mycket trevligt i längden. Så om du är långsiktig i ditt sparande så kan det växa rejält även om sparräntan är bara någon procent. De högsta sparräntorna ges dock idag med motkrav i form av bindingstid eller specifikt belopp som ska sättas in. Det är därför svårt för samtliga att få tillgång till de allra högsta räntorna.

Men oavsett så är det väldigt viktigt att jämföra olika banker och företag för att hitta bästa sparräntan. För den som söker och letar hittar i regel alltid bättre alternativ än de som är synliga vid första ögonblicket. Därför kan det vara värt att lägga lite tid att leta runt för att få det mest optimala för dig. Och därmed tjäna så mycket pengar i ränta som möjligt genom att hitta bästa sparräntan.

Vad finns det för risker med sparkonto?

Ett sparkonto har i regel ingen direkt risk för att pengarna ska förloras förutsatt att det finns insättningsgaranti. Utan dina pengar är så pass säkra som de kan bli egentligen. Det är först när man rör sig ett steg längre till räntefonder och obligationer som risken ökar gradvis. Vilket också är rimligt eftersom avkastningen i sig också ökar i takt med att risken ökar. Eller det är inte givet, men möjligheterna till bättre avkastning ökar när risken ökar med exempelvis fonder och aktier. Läs mer om hur du kan investera i stabila investmentbolag.

Förutsatt att du har ett direkt mål med ditt sparande så bör du dock inte riskera det på aktier eller annat eftersom ett sparkonto kan vara fullt tillräckligt i och med dess låga risk. Så var noga med att välja risk utifrån ändamålet med ditt sparande. Ett pensionssparande är från början exempelvis väldigt långsiktigt och därav att ppm är inriktat mot fonder.

Vad innebär styrränta?

Ett begrepp som styrs och bestäms utav Riksbanken. Det har väl kanske inte samma betydelse som det en gång haft. Däremot så är den nu för tiden negativ vilket också påverkar samtliga marknadsräntor. Så att hitta skyhöga sparräntor för tillfället är väldigt svårt. Att ha en nollränta på ett sparkonto idag ses nästan som positivt i och med den negativa styrräntan. I värsta fall hade man kunnat behöva betala för att spara pengar på ett konto nämligen. Så att ha lite koll på hur styrräntan ligger till ger en bra inblick i hur sparräntorna kan tänkas ligga.

På 90 talet var styrräntan betydligt högre och därmed också sparräntorna vilket gjorde att avkastningen på sparande kunde bli riktigt bra jämfört med dagens mått på sparräntor. Självklart var det också betydligt dyrare att låna pengar vilket gör att det ändå inte får så stor betydelse i slutändan.

Beskattning av sparränta

När du har sparränta på ditt sparkonto så innebär det att du tjänar pengar på att ha kapital där. Detta är en typ av kapitalinkomst som ska beskattas. Det beskattas därmed i inkomstslaget kapital vilket i dagsläget är 30 %. Det innebär att all sparränta du får in på ett år ska beläggas med skatt om 30 %. 

Det sköts dock per automatik eftersom sparinstituten rapporterar in allt detta till Skatteverket. Så det är inget du ska behöva bry dig om egentligen, men det kan vara bra att veta. Skatten dras nämligen av i samband med att räntan adderas till sparkapitalet.

Slutsats - hur bör du tänka när du ska hitta bästa sparräntan och sparkontot?

Genom att göra ett aktivt val av sparkonto förbättrar du dina möjligheter att få mer pengar. För de bästa alternativen kommer i regel inte till dig från ingenstans. Du behöver leta upp dem! Så om du har ett befintligt sparande eller funderar på att börja spara, se till att spara smart. Börja leta och jämföra idag så vet du i alla fall att du har gjort ett så bra val som möjligt. Du slipper därmed känna dig lurad och tjänar så pass mycket som du bara kan.

Om vi ser till ett exempel med siffror så blir det ännu tydligare. Om du sätter in 100 kr som en engångssumma på ett sparkonto med 5 % i sparränta och har det där i 10 år. Då har du 163 kr efter den perioden, alltså en avkastning om 63 %. Om du däremot gör samma sak fast på ett sparkonto med 3 % i sparränta. Då har du endast 134 kr efter tio år. Det är alltså 34 % i avkastning. Visst är det förvisso bra i båda fallen, men en skillnad på två procentenheter i detta fall ger en skillnad i avkastning på nästan dubbelt så mycket (ingen hänsyn tagen till skatt). Så om du väljer klokt så kommer du att få ut mer. Börja jämföra och hitta bästa sparräntan redan nu!