Type to search

Bästa sparkontot 2019 – Här erbjuds du bästa sparräntan

Share

Bästa sparkontot 2019 erbjuds av Avanza Bank enligt oss på Finanso. Funderar du på att spara pengar och vill ha tips på hur du kan gå tillväga? Eller vill du maximera sparandet av dina redan sparade pengar? Vad innebär en insättningsgaranti? Allt det och mycket mer kan du få svar på i den här artikeln. Framförallt så kommer vi att hjälpa dig att hitta bästa sparkontot och högsta sparräntan för just dig.

Avanza bank erbjuder bästa sparkontot 2019

Vi tycker att Avanza bank erbjuder det bästa sparkontot 2019 för dig som söker flexibilitet och högsta sparräntan med insättningsgaranti. Avanza bank erbjuder nio olika sparkonton där högsta sparräntan är 0,9% just nu. Dessutom erbjuds du alltid statlig insättningsgaranti (950 000 SEK).

bästa sparkontot

Bästa sparkontot 2019 - Våra tre favoriter

Oavsett hur du väljer att disponera ditt sparande, så gäller det att ta ställning till om du söker säkerhet (insättningsgaranti), hög risk/hög ränta eller om du är noga med att inte ha någon bindningstid.

avanza - sparkonto, nätmäklare och aktiemäklare

Avanza bank sparkonto

 • Ränta: upp till 0,9 %
 • Statlig insättningsgaranti
 • Bindningstid: 0 mån - 24 mån
 • Reg. hos Finansinspektionen
4spar-bästa sparräntan-jämför sparkonton-jämför sparräntor

4Spar sparkonto

 • Ränta: 6,5-10,00 %
 • Ej insättningsgaranti
 • Bindningstid: 3 mån - 36 mån
 • Reg. hos Finansinspektionen
viaspar-bästa sparräntan-jämför sparkonton-jämför sparräntor

V:A Spar sparkonto

 • Ränta: upp till 8,00%
 • Ej insättningsgaranti
 • Bindningstid: 3 mån - 36 mån
 • Reg. hos Finansinspektionen

Viktigt att tänka på när du ska hitta bästa sparkontot 2019

Ett sparkonto är som de flesta vet ett bankkonto som har en högre sparränta än ett transaktionskonto. De flesta banker uppmanar sina kunder att öppna sparkonton dels för att det är smart att spara pengar, dels för att bankerna fungerar bättre om du som kund har ett konto som du inte gör insättningar och/eller uttag via så ofta. Eftersom det gynnar bankerna att du som kund öppnar och har ett sparkonto brukar bankerna erbjuda förmåner och bättre räntevillkor på sparkonton än på andra former av konton.

Så, när du har förstått vad ett sparkonto är och är redo att starta upp ett så kommer nästa fråga. Vilket sparkonto ger dig bäst avkastning? Här kan man tänka på lite olika sätt, för det första handlar det om hur länge du har tänkt spara dina pengar. Om du exempelvis tänker spara till något på längre sikt än tio år kan det vara värt att använda sig av ett mer riskfyllt sparande. Men, om du som de flesta tänker att du vill ha ett sparkonto som en buffert, det vill säga, ett konto som du kan komma åt lätt och smidigt då kan du använda dig av ett klassiskt sparkonto.

Dessutom erbjuder de olika bankerna och andra instanser olika förmåner för olika sparkonton. Så, det bästa du kan göra som ett första steg är att läsa på och själv jämföra olika erbjudanden. På det sättet hittar du det sparkonto som passar din ekonomi bäst. Exempelvis behöver inte ett sparkonto som erbjuder dig högst ränta vara det som i slutändan passar dig bäst eftersom det kan finnas andra nackdelar och fördelar också.

Bästa sparräntan är inte allt - glöm inte den statliga insättningsgarantin

En annan viktig sak att ha i åtanke när du ska öppna ett sparkonto är att kolla upp vad banken som du vill spara hos har för insättningsgaranti. Insättningsgaranti innebär att du garanterat får tillbaka dina pengar om banken går i konkurs. Hos vissa banker finns det ett tak på den här insättningsgarantin, vilket kan vara värt att ta hänsyn till om du tänkt spara undan mycket pengar på samma ställe. På det sättet kan det vara bättre med flera sparkonton till exempel, om det kan du läsa mer om längre ner.

Alla företag som har tillstånd från Finansinspektionen att hantera och ta emot pengar på olika konton måste per automatik förhålla sig till insättningsgarantin. Det vill säga, banken själv kan inte välja att inte använda sig av insättningsgaranti. En tumregel är att max-summan som omfattas av insättningsgarantin är 950 000 kronor. Det finns vissa undantag som bekräftar den tumregeln, men generellt är den summan bra att ha i åtanke.

Att en bank erbjuder en hög ränta på ett sparkonto innebär att de betalar ut en hög summa för att disponera dina pengar. Eftersom vi har fri räntesättning i Sverige ser det olika ut från bank till bank hur hög räntan för ett sparkonto är. Återigen rekommenderas du att läsa på i förväg, eftersom alla banker enligt Finansinspektionen måste informera sina kunder om räntan noga.

Värt att komma ihåg i det här sammanhanget är att desto mer pengar du har på sparkontot och desto längre du tänkt spara dem, desto högre blir räntesatsen. Samtidigt måste du ha insättningsgarantin i åtanke så att du inte förlorar några pengar om banken exempelvis går i konkurs.

Bästa sparkontot kan dock ge dig bästa sparräntan

Beroende på vilken typ av sparkonto som just du är ute efter kan det definitivt vara det kontot som ger dig bäst ränta. Eftersom bankerna har fri räntesättning är det både smart att jämföra de olika bankerna och ta reda på vilket typ av sparkonto som passar din ekonomi bäst. Om du vill komma åt pengarna inom fem år eller om du vill spara på betydligt längre sikt.

Att spara mycket pengar och på lång sikt är generellt de två kategorierna att spara på som ger bäst ränta. Det beror främst på att bankerna vill uppmuntra fler att spara långsiktigt och mycket i just deras bank, eftersom det i sin tur ger banken mer pengar att disponera och handla med.

En annan sak som är bra att ha i åtanke när du väljer vilket sparkonto du vill öppna är andra regler som kan tillkomma. Exempelvis olika förhållningsregler gällande hur ofta du får göra överföringar eller uttag från ditt sparkonto. De olika förhållningsreglerna kan också påverka ränta, om du väljer ett sparkonto med många förhållningsregler och restriktioner är de bankerna oftast villiga att erbjuda högre ränta.

De flesta banker betalar ut räntan vid årsskiftet, det vill säga, antingen i slutet på december eller i början av januari. Trots det varierar det stort mellan bankerna kring vilken modell de använder sig av för att räkna ut den ränta som du får ut. Om räntesatsen är 0,2 % och du som mest har 15 000 kronor på ditt sparkonto under en månad så garanterar det till exempel inte att du får ut 3000 kronor i ränta för den månaden. Det beror på att vissa banker väljer att applicera räntan på när ditt saldo var som lägst den månaden. Det finns en hel djungel med andra liknande tilläggsregler att ta hänsyn till när du väljer ditt sparkonto. Här kan ni läsa mer om bästa sparräntan 2019.

här hittar du bästa sparkontot

Bästa sparkontot 2019 är individuellt för dig som sparare

Med ovanstående information i åtanke kan det vara svårt att precisera vilket sparkonto som är bäst för dig 2019, med tanke på att det beror på hur din privatekonomi ser ut. Det som kan sägas generellt däremot är att det har blivit vanligare med exempelvis sparkonton utan bindningstid. Dock har de förekommit längre än 2019 och fler och fler banker har successivt hakat på trenden, men de kommer förmodligen öka i antal ännu mer under 2019.

I praktiken kan du som kund tjäna ganska mycket på att ha ett sparkonto utan bindningstid. Speciellt om du väljer att använda ett sparkonto som du vill kunna föra över pengar till och från på ett smidigt sätt samt som du vill använda inom exempelvis en femårsperiod. Du som kund kan styra när, hur och under vilka omständigheter som du till exempel avslutar ditt sparkonto och/eller flyttar dina sparade pengar till en annan bank eller liknande. På så vis blir dina pengar inte låsta på samma sätt som om där hade funnits en bindningstid.

Samtidigt har många banker som erbjuder sparkonton med bindningstid ofta högre ränta som ett sätt att locka till sig nya kunder på. Dessutom kan det som nämnts ovan ibland vara bra med ett konto med bindningstid. Till exempel om du som kund ändå inte tänkt använda och/eller flytta dina pengar på längre sikt, således gör det inte något om du har en bindningstid, om du ändå tänkt låta pengarna ligga på samma konto.

Välj ett sparkonto med bra ränta utan bindningstid

På det här sättet kan du spara dina pengar i lugn och ro, men om du kommer över ett bättre erbjudande längs vägen, eller om du behöver använda dina pengar till något så kan du göra det. Det kommer kanske inte vara kontot med högst ränta, men så länge räntesatsen är bra och om banken exempelvis räknar räntan på det saldot som finns på kontot vid månadens slut (inte det lägsta saldot som nämnts i exemplet ovan) så kan du tjäna en del pengar på att bara låta dina pengar växa på ett konto.

bästa sparkontot

Bästa sparkontot erbjuder aldrig en sparränta som är "för bra för att vara sant"

Som nämnts ovan finns det en mängd olika regler som de olika bankerna använder sig av. Det kan vara lite svårt att navigera sig fram bland alla regler, men det bästa är att läsa på ordentligt samt att kontakta banken om det är något du inte förstår. På det sättet riskerar du inte att bli besviken eller att känna dig lurad. Att välja ett sparkonto med fler krångliga regler och som innebär fler risker ökar förmodligen dina möjligheter att få en så bra ränta på kontot som möjligt. 

Samtidigt är det här bara ett fantastiskt bra alternativ om du inte tänker använda dina sparade pengar på ett tag. Om du exempelvis sparar åt dina barn, till din pension eller av annat skäl sparar pengar på mer än tio års sikt så är det smart att välja ett sparkonto med fler risker, eftersom det ökar räntan och förmodligen gör att ditt kapital förmodligen vuxit ganska mycket tills du behöver det. Kom ihåg att tänka på insättningsgarantin dock.

Jämför sparkonton, läs på och var inte rädd för förändring

Det här är ett mer generellt tips, dock ändå en klar favorit för många kunder. Genom att läsa på noga innan du bestämmer dig för vilken bank och vilken typ av sparkonto som du vill öppna så garanterar du att bli nöjd. Dessutom kan det vara värt att exempelvis sprida ut sina pengar på fler än ett sparkonto om du har ett större kapital som du vill spara.

Att jämföra olika banker via olika sajter kan också vara smart samt att använda sig av olika verktyg för att räkna ut hur stor din ränta kommer att bli och liknande. Att våga flytta sina pengar, hålla koll på sina konton och inte vara rädd för risker kan vara bra om du vill spara på ett mer riskfyllt sätt. Då kan det vara en fördel att hålla mer koll på sina pengar och flytta dem om de inte ger dig den räntan du vill ha. Samtidigt kan det också vara bra att låta pengarna ligga på samma sparkonto en längre tid eftersom du då kan få ta del av fler erbjudanden hos de flesta banker. Bland annat brukar de flesta banker erbjuda kunder med mer långsiktigt sparande högre ränta och fler förmåner.

Har du extra stort kapital så kan du sprida pengarna över flera sparkonton och institut

Precis som nämnts ovan är det jättebra och en mycket rekommenderad metod att sprida ut sina pengar till olika sparkonton om du har ett stort kapital att förvalta. På det sättet slipper du bli av med insättningsgarantin, vilket du kan bli om du har ett tillräckligt stort kapital och väljer att sätta in alla pengar på samma sparkonto. Då kan banken inte garantera att de kan betala ut hela beloppet till dig om banken går i konkurs. Utöver det är det en god idé att öppna flera sparkonton för att maximera hur mycket ränta du kan få ut också.

Till exempel skulle du kunna öppna ett sparkonto för en summa pengar som du vill ha åtkomst till hela tiden, således är det önskvärt med ett sparkonto utan bindningstid samt ett sparkonto som inte har några begränsningar gällande antal uttag, överföringar och liknande. Sedan skulle du kunna ha ett mer långsiktigt sparkonto med högre ränta, i en annan bank, på det sättet kommer du inte åt ditt kapital lika enkelt, samtidigt som pengarna växer snabbare tack vare den förmodade högre räntan.

Utöver ovanstående kan det också vara ett bra sätt att undersöka de olika bankerna och hur de använder de olika räntemodellerna i praktiken. Om det skulle visa sig att du föredrar en bank mer än de andra så kan du successivt flytta dina pengar dit istället. Det går att öppna olika sparkonton inom samma bank också. Det kan vara bra för att det ger dig en bra överblick att ha allt sparat på samma ställe, samtidigt som du inte kan ta del av de andra bankernas erbjudanden lika enkelt. Dessutom finns det tjänster hos till exempel Avanza som låter dig skapa en överblick över ditt sparande.

Avanza bank erbjuder ett sparkonto med många möjligheter

Ett sparkonto hos Avanza bank ger dig många olika möjligheter då de erbjuder en rad olika sparkonton, liknande dem som nämnts tidigare, till exempel sparkonto utan bindningstid, sparkonton med låg risk som är perfekt som buffertsparande och mycket annat.

Det som skiljer Avanza från andra tjänster är dels att de har fått mycket positiv respons från olika kundgrupper, dels för att du kan fortsätta spara i olika banker och ändå få samma goda överblick över hela ditt kapital – det är det få utöver Avanza som erbjuder.

Om du väljer att öppna ett sparkonto hos Avanza kan du dessutom välja mellan olika former av bindningstid. Det gör att du lättare själv kan påverka dels hur hög ränta du får på ditt sparkonto, dels hur lätt respektive svårt du kan flytta runt ditt sparade kapital. Men, eftersom ett av de generella tipsen är att spara på flera olika ställen och på många olika sätt är det bra med en tjänst som erbjuder många olika varianter.

De erbjuder dig som kund en bra överblick hur ränteläget ser ut bland olika andra banker också. Det gör att du som kund kan anpassa delar av ditt sparande till var du kan få högst ränta på dina pengar. Utöver det får du notiser om när något förändrats hos den eller de banker som du i dagsläget har valt att spara dina pengar på. Det gör att det blir väldigt lätt att hålla sig uppdaterad som kund.

Avanza tillhör också, som de flesta andra banker, insättningsgarantin. Som nämnts ovan innebär det att du får igen dina pengar till ett maxbelopp om företag skulle gå i konkurs. De erbjuder dessutom lättförståelig information om deras olika maxbelopp beroende på vilka sparkonton du använder. Det gör att du lätt förstår hur det fungerar hos de banker som du sparar hos idag samt öppnar upp för möjligheten att ändra ditt sparande om du inte är nöjd.

Avanza banks hemsida kan du hitta mycket matnyttig information om det mesta du behöver veta om ditt sparande, vilket i många fall sammanfaller med de flesta tips som nämnts ovan.

Avanza bank sparkonto

10

Sparkonto

10.0/10

Fördelar

 • Hög sparränta
 • Insättningsgaranti
 • Registrerade hos Finansinspektionen
 • Sveriges nöjdaste sparare 9 år i rad
Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

  1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tre + nitton =