Type to search

Bästa banken 2019 – 10 bästa bankerna för privatpersoner

Share

 Vi har listat bästa banken 2019 enligt oss själva och enligt undersökningar från SKI. Är du inte helt nöjd med den bank du har idag? Du är inte ensam. Läs vår artikel om bästa banken för privatpersoner i Sverige för att lära dig mer om de olika bankerna. Vi har även listat den bästa banken för sparande och den bästa banken för bolån 2019.

Bästa banken 2019 enligt Finanso

Om du söker efter ett sparkonto med hög sparränta, flexibilitet och som dessutom erbjuder insättningsgaranti bör du titta lite extra på Avanza bank. Här finns nio olika sparkonton att välja bland för att just du ska kunna finna ett sparkonto som passar dig. Hos Avanza har sparkontona mellan 0-24 månaders bindningstid och du kan välja fritt om du vill ha en hög ränta och en lite högre risk, eller en längre ränta och en låg risk. 

Hos Avanza erbjuds också en relativt unik tjänst som gör att man kan spara hos olika banker, men trots allt få en bra överblick kring hur sparandet går. Du kan lätt se hur ränteläget ser ut både hos Avanza och hos andra banker direkt på sajten och tack vare att du själv kan välja din bindningstid på sparandet kan du också bestämma hur pass ofta du vill kunna flytta runt på ditt sparade belopp. Du kan också välja att få notiser om något oväntat sker hos någon av de banker du sparar på, inklusive hos Avanza. 

Om du vill vara säker på att få tillbaka dina pengar även om något händer kan du känna dig trygg hos Avanza. De erbjuder nämligen insättningsgaranti och det betyder att alla personer som sparar pengar i deras sparkonton kan få tillbaka sina pengar upp till ett maxbelopp om företaget går i konkurs (upp till 950,000kr) Hos Avanza har de olika sparkontona olika maxbelopp och dessa presenteras tydligt på sajten.

bästa sparkontot

Du kan både spara pengar och låna pengar genom Avanza bank

I dag erbjuder Avanza bank inte bara möjligheten att spara pengar. Det går också utmärkt att låna. Avanza har valt att erbjuda bolån till sina kunder. Lånen har låg ränta och kan antingen vara i form av fast eller rörligt lån. Den rörliga räntan ligger på omkring 1.34 % medan den fasta treårsräntan ligger på 1.38 %. Som låntagare kan man låna upp till 60 % av värdet på bostaden och det finns inga krav som säger att man måste vara kund i banken i övrigt, att man måste ha ett visst antal pengar på kontot eller liknande. 

bästa banken för privatpersoner

Bästa banken för privatpersoner 2019

Den bästa banken för privatpersoner är Länsförsäkringar Bank enligt SKI. SKI, eller Svenskt kvalitetsindex mäter kundnöjdheten hos de olika bankerna och de tar bland annat upp aspekter som kundens nöjdhet med banken överlag, service, möjlighet att nå banken med mera. När det gäller just kundnöjdhet är det alltså Länsförsäkringar som ligger i topp. 

  FöretagKundnöjdhet
Länsförsäkringar Bank76,1 (72,1)
Handelsbanken72,3 (68,9)
Sparbankerna72,2 (70,2)
Skandia70,7 (69,8)
ICA Banken70,1 (68,8)
Danske Bank67,5 (66,8)
Branschen66,1 (63,6)
SEB65,7 (64,5)
Övriga banker65,4 (72,5)
Swedbank59,5 (59,1)
Nordea58,5 (52,9)

Siffran inom parantes anger värdet året innan.

Länsförsäkringar har ett bra resultat i SKI:s index och det gäller för både bolån och fastighetslån. Tvärtemot många andra helhetslösningar av försäkringsbolag och bank visar Länsförsäkringar att det fungerar. De har kunder som är nöjda med servicen i flera ålderskategorier och går även där mot strömmen. Här är de äldre kunderna nämligen inte alls lika missnöjda som de tenderar att vara. 

Länsförsäkringar är också en av de banker som har flest fysiska kontor och det gör också att allt fler kan ta sig till kontoren. Det gör att kunden får en mer personlig kontakt med banken och denne behöver inte oroa sig för att bli lurad per telefon. Det här visar också att en bank kan ge bra service trots att den inte bara har digitala tjänster. Den personliga kontakten kan kompletteras med möjligheten att göra bankärenden online men den kan inte ersättas helt. Det här sättet att resonera gör Länsförsäkringar till den bästa banken för privatpersoner.

Bästa banken bolån 2019

Den bästa banken för bolån 2019 är Länsförsäkringar Bank enligt SKI. De visar i sin undersökning ett kvalitetsindex på 76.1 %. Överlag har kunderna blivit lite nöjdare med bolånen. En bra och konkurrenskraftig ränta är en av de huvudsakliga skälen till att en låntagare väljer ett lån framför ett annat, men det här räcker inte. Det är också viktigt att låntagarna kan få service när de behöver det. 

Om en kund vill ha personlig service räcker det till exempel inte med att hänvisa denne till att läsa en artikel på internet, att ringa kundtjänst eller säga att kunden måste resa till en annan ort för att få prata med någon. Om så sker kommer kunden snart att byta till en annan bank. Hos Länsförsäkringar Bank finns det stora möjligheter att få ett bolån beviljat. De krav som ställs är inte orimligt höga och dessutom är räntorna bra. Att Länsförsäkringar dessutom kan erbjuda försäkring av boendet till ett bra pris gör att kunden känner sig än mer engagerad och uppmärksammad av banken.

När det gäller Länsförsäkringar Bank kan bolånekunder både besöka kontor för personlig service, göra bankärenden via nätet och dessutom få hjälp precis när det behövs. Det gör att kundernas behov av service uppfylls, och bara det ger en positiv anknytning till banken. Man får dessutom en bra ränta på sitt bolån. Använd vår jämförelsetjänst om du ska låna pengar. Vi har även skrivit om hur du kan låna till kontantinsats.

Bästa banken för sparande 2019

Hos Avanza finns en lösning för dig som vill ha ett stabilt och enkelt sparande. Du kan använda dig av ett av deras sparkonton för att få ett sparande som inte går upp och ner i samma hastighet som aktier eller fonder. Det innebär att du kan få en större avkastning på de pengar du sparar. Avanza har fått ett högt kvalitetsindex när det gäller sparande och de ses som bästa banken för sparande 2019. 

Pengarna är skyddade genom den statliga insättningsgarantin (upp till 950,000 kr) och beroende på vilket sparkonto du väljer kan du få olika höga sparräntor. Hos Avanza kan du också välja mellan flera olika bindningstider på ditt sparande. Det finns också flera räntenivåer att lägga sig på. Du kan själv välja om du vill en större eller mindre risk i ditt sparande. Läs gärna vår jämförelse av olika sparkonton för att hitta bästa sparräntan 2019.

bästa sparkontot

Välj mellan fria uttag eller lås pengarna på sparkonto

När det gäller sparkontona kan du också välja om du vill kunna ha fria uttag eller inte. Om du planerar att ta ut pengar från ditt sparkonto behöver du välja ett konto utan bindningstid och gärna också med fria uttag. Om du väljer ett sparkonto med fria uttag som inte heller har någon bindningstid får du dock tänka på att du får en något lägre sparränta. Om du väljer bindningstid kan du dock inte ta ut några pengar alls från kontot under tiden och det kan bli ett problem om pengarna plötsligt behövs.

Hos Avanza är kunderna mycket nöjda med både service och ränta. Det går snabbt att komma i kontakt med banken och man blir bemött på ett personligt sätt varje gång. Räntorna är några av de bästa på marknaden och fördelen är att man också kan fortsätta spara i andra banker, men genom Avanza få en bra överblick över hur sparandet ser ut hos alla banker samtidigt. Det är med andra ord enkelt att se om en ränta sjunker och om det är dags att byta bank för sparandet. Det här är relativt unikt för Avanza. 

Läs om våra tips och trix för dig som vill komma igång och börja spara pengar.

Jämförelse av olika banker i Sverige

Vi har sammanställt en jämförelse av 10 olika banker i Sverige. Länsförsäkringar framstår som bästa banken för privatpersoner i Sverige när det kommer till SKI:s undersökning, men alla söker vi olika fördelar och nackdelar med vår bank. Jämför bankerna enkelt här nedanför.

Länsförsäkringar bank

Bankkort275 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Övertrasseringsränta13,5 %
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,5 %

Länsförsäkringar Bank erbjuder banktjänster och försäkringar till både företag och privatpersoner. Banken är ett dotterbolag till Länsförsäkringar AB och det ägs av de 23 ömsesidiga försäkringsbolagen som samarbetar i federationen. De olika bolagen har olika geografisk spridning och det gör att Länsförsäkringar finns över hela landet. De har flera fysiska kontor där banktjänster utförs och år 2016 fanns över 3.7 miljoner kunder. Länsförsäkringar är i dag den femte största retailbanken på den svenska marknaden och de ligger högt på listan över kundnöjdhet både när det gäller företag och privatpersoner.

Just bankdelen av Länsförsäkringar etablerades år 1996 och erbjöd då inlån och utlån. Bankens tjänster har sedan dess utökats mer och mer för varje år och år 1998 fusionerade de med Wasa. År 2002 utsåg tidningen Privata Affärer också banken till Årets Bank och det upprepades sedan också år 2011. Man skulle kunna tro att Länsförsäkringar Bank ägs av de som är kunder i banken, men så är det inte. Det är försäkringskunderna via Länsförsäkringar AB och de olika länsbolagen som äger banken. Tack vare att de ofta också är kunder i banken är de dock måna om att allt fungerar som det bör. Under senare år har SKI flera gånger och inom flera områden sett att Länsförsäkringar Bank är den bank som har högsta kvalitetsindex när det gäller kundnöjdhet.

Handelsbanken

Bankkort300 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Ränta18,6 %
Påminnelseavgift?
Inkassoavgift?
Växlingsavgift1,5 %

En av de allra största bankerna i Norden är Handelsbanken. Den har kontor i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannien och Nederländerna. Banken är en så kallad universalbank och passar både för företag och privatpersoner tack vare sitt breda utbud av olika finansiella tjänster. Här finns både aktier, börs, försäkringar, finansiering, företagstjänster och en hel del annat. Sedan 1970-talet är banken decentraliserad och huvudkontoret i det aktuella landet har en stark ställning. Det första kontoret i Sverige öppnade år 1871 i Stockholm och år 1905 flyttade kontoret in i ett eget bankpalats i samma stad. Här, på Kungsträdgårdsgatan ligger huvudkontoret än i dag.

Handelsbanken har gått igenom flera kriser och en av de allvarligaste ägde rum under år 1969. Banken fick då en ny VD och kom att fokusera på lönsamhet istället för på att få en stor kundkrets. Handelsbanken var under 1990-talet den enda svenska storbanken som inte behövde stöd från staten och det gjorde att den flyttades framåt på marknaden. Det var också då banken började sprida sig i Norden.

År 1873 blev Handelsbanken börsnoterad och den är i dag ett av de allra äldsta börsnoterade bolagen som finns kvar på marknaden. I dag har dock banken börjat stänga ner sina kontor på mindre orter och hänvisar istället kunderna till att göra sina ärenden online eller i större städer. Det gör att många kunder anser att banken har sämre service och går över till andra banker.

Sparbankerna

Bankkort250 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Ränta?
Påminnelseavgift50 kr
Inkassoavgift160 kr

Sparbankerna var en av de första bankerna som öppnade i Sverige. Redan i det gamla bondesamhället höll Sveriges utveckling på att stagnera på grund av fattigdom och då uppmanade regeringen till att länsstyrelser, socknar och annat skulle bilda sparbanker. De här bankerna skulle uppmuntra människor att spara pengar och vinsterna från bankerna gynnade sedan spararna. Pengarna kunde skänkas till verksamheter i närområdet, eller så kunde räntorna sjunka på utlån.

År 1820 bildades den första sparbanken i Sverige, och det var Göteborgs sparbank. Det var också den första fristående banken i hela landet. Under 1800-talet växte sedan allt fler sparbanker fram och den svenska sparbanksföreningen bildades år 1901. Då hade Sverige över 300 olika sparbanker och under bara ett decennium var antalet över 500 banker. 1942 kom Sparbankernas bank som blev en centralbank. Sparbankerna var fortfarande små men år 1955 kom en ny lag som gav möjlighet att slå samma små banker till mer funktionella sådana. I dag har antalet sparbanker dock minskat och redan under 1990-talet var antalet nere på omkring 130 stycken.

Skandia

Bankkort240 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift75 kr
Ränta12,75 %
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,65 %

År 1994 startades Skandiabanken. Det var då den allra första renodlade telefonbanken i Sverige. Som kund kunde man nå banken mellan klockan 06:00 på morgonen och midnatt varje dag via ett 020-nummer. Internetbanken tillkom relativt tidigt, år 1996. Det gjorde att flera av tjänsterna banken erbjöd också blev tillgängliga via datorn och det i sin tur medförde också att banken fick fler kunder.

Under år 2000 spred sig Skandiabanken till länder som Norge och senare även till Danmark. Banken kom också till Luxemburg och England, men sedan mitten av 2000-talet har verksamheten åter igen koncentrerats till Sverige. Skandiabanken i Norge blev ett eget bolag år 2015 och börsnoterades under det året. Överlag har Skandiabanken fått flera priser och under åren 1998-2000 utsågs den till Sveriges bästa bank av Privata Affärer. År 2012 utsågs deras mobila app också till den bästa mobilbanken i Sverige.

ICA banken

Bankkort300 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Ränta17,45 %
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift0 %

ICA banken grundades år 2001 och är i dag vad som kallas en fullsortimentsbank. Det betyder att banken erbjuder flera olika tjänster som bolån, sparande i fonder, försäkringar, lönekonto, lån utan säkerhet och flera olika kontokort och kreditkort. ICA banken är en mycket flexibel bank, men den har inga direkta bankkontor. 

Man kan som kund istället ta ut och sätta in pengar i de flesta ICA butiker. Om man vill göra andra ärenden måste man använda ICA bankens app, telefonbanken eller internetbanken. ICA banken är inriktad på privatpersoner och har ett huvudkontor i Solna. ICA banken var tillsammans med Coop bank en av de första bankerna som fick tillstånd att bedriva bankverksamhet och finansiella tjänster utan att vara dotterbolag till ett finans- eller försäkringsbolag som redan fanns. 

Banken driver i dag också över 450 uttagsautomater placerade i ICA butiker. Det finns dock åtta stycken automater som inte ligger i en butik. Då banken inte har några fysiska kontor anser många att det blir opersonligt och många äldre som inte har tillgång till eller kunskap om internet och mobiltelefoner får svårt att använda ICA bankens tjänster.

Danske bank

Bankkort225 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift90 kr
Ränta22,75%
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift160 kr
Växlingsavgift1,75 %

Danske bank, är precis som det låter, en bank- och finanskoncern från Danmark. Banken är dominerande i Danmark, och också den största banken i landet. Men det finns också verksamhet i Finland, Norge, Irland och Sverige. Banken grundades år 1871 och den första bankboken öppnades år 1881. Då kunde banken användas av privatpersoner. Dock hette banken inte Danske bank utan Landmandsbanken. 

Namnet Danske bank fanns inte förrän under 1976 då banken också öppnar filialer i London och Hamburg bland annat. År 1990 gick de i fusion med Kjøbenhavns Handelsbank och Provinsbanken och år 2000 fick de namnet förkortat till Danske bank.

I Sverige etablerar sig Danske bank först år 1997 efter att de köpt upp banken Östgöta Enskilda Bank. I dag har man etablerat sig som den femte största banken i Sverige och den bedrivs som en filial till det danska moderbolaget. Banken använder tillstånd från danska myndigheter och som kund lyder man under de danska reglerna för insättningsgarantier med mera. 

År 2018 var Danske bank utsatt för en skandal i form av penningtvätt, men trots det lyckades de behålla många av sina svenska kunder. Banken har i dag flera kontor i Sverige och riktar sig både mot privatpersoner och företag. De har också en mobilbank samt en internetbank som de svenska kunderna kan använda. Danske bank är också en av de första bankerna att etablera en chatt där kunderna kan chatta om olika ärenden, få hjälp och till och med bli kunder i banken.

SEB

  • SKI: 65,7
  • Ränta på sparkonto: 0% – 0.76%
  • Statlig insättningsgaranti: Ja
  • https://seb.se/
Bankkort295 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift95 kr
Ränta10,68 %
Påminnelseavgift60 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,65 %

SEB står för Skandinaviska Enskilda Banken AB och har huvudkontor i Stockholm. Koncernen är nordeuropeisk och i Sverige är SEB en universalbank. Banken finns också i länder som Lettland, Litauen och Estland samt i Norge, Danmark och Tyskland. I de tre sistnämnda är verksamheten dock inte lika stor. Det finns dessutom filialer i flera städer som Singapore, London och Dublin.

Banken startades år 1856 av André Oscar Wallenberg. Den koncern som finns i dag skapades då banken gick samman med Skandinaviska Banken år 1972. Banken hade då kontor i Göteborg. De köpte in bolaget Trygg Hansa år 1997 och började då bedriva verksamhet inom försäkring och sparande. Det var först år 1998 som företaget fick en ny logotyp och bytte namn till SEB. Det var sedan tänkt att SEB skulle gå i fusion med nuvarande Swedbank under år 2001 men det slopades när det krävdes för stora eftergifter för att EU-kommissionen skulle godkänna fusionen.

I dag är SEB en av de största bankerna i Sverige och de bedriver verksamhet i form av lån, lönekonto, olika bankkort med mera. Banken lämpar sig både för privatpersoner och företag.

Swedbank

Bankkort250 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Ränta15,5%
Påminnelseavgift100 kr
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,5 %

Swedbank har sin verksamhet i Baltikum och Norden. Från början startade den upp år 1997 som Föreningssparbanken och det var inte förrän år 2006 som namnbytet skedde. I dag sker samverkan med mer än 60 lokala banker i Sverige och de flesta är sparbanker. Aktiebolaget ägs i dag till största delen av Folksam och Sparbanksgruppen. I dag är Swedbank en affärsbank som riktar sig till privatpersoner och företag. Den har rötter inom Sparbanken, men har i dag också egen verksamhet. 

Koncernen är känd för att ha haft många större teknikhaverier och det har gjort att många kunder skaffat andra banker och börjat känna sig osäkra. Det har varit både internetbanker, telefonbanker, uttagsautomater och kortbetalningar som slutat fungera och många gånger har det skyllts på uppdateringar. I dag är människor beroende av att ekonomin ska fungera och om så inte är fallet blir det snabbt stora problem när inget kan betalas och ingen kan ta sig någonstans.

Allt fler av Swedbanks kontor har börjat läggas ner på mindre orter och om de finns kvar går det inte att sätta in eller ta ut pengar på dem då kontoren har blivit kontantfria. Man hänvisas då till insättningsautomater som endast finns i de större städerna i landet. Det här har gjort att banken förlorat många kunder. En annan sak som gör att Swedbank förlorar i popularitet är att de säger sig samarbeta en hel del med Sparbankerna och de ägs dessutom av Sparbankerna, men en kund hos Sparbankerna kan inte få hjälp av Swedbank och vice versa.

Nordea

Bankkort288 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift80 kr
Ränta10,5%
Påminnelseavgift?
Inkassoavgift180 kr
Växlingsavgift1,55 %

Nordea är en nordisk koncern som bildades år 2000. Det var när Merita Nordbanken, Kreditkassen och Unibank sammanslogs som Nordea skapades. Det är den största koncernen inom bank och finans i Europa och huvudkontoret finns i Helsingfors. I Norden och Europa finns Nordea i åtta länder, bland annat Sverige, Danmark, Finland och Ryssland. Nordea är den största banken i Sverige och internetbanken är en av de största i världen. I över 20 olika länder har banken någon form av verksamhet och de har tidigare köpt upp flera mindre banker. 

Nordea har varit inblandad i ett antal skandaler och år 2015 dömdes de bland annat till höga böter för penningtvätt och banken fick mycket kritik från den svenska Finansinspektionen. De ordnade sedan upp sina rutiner. Det upptäcktes också att Luxemburgs avdelning hade grundat mer än 400 skatteparadisbolag i bland annat Panama och Nordea har sedan bett advokater om att ändra flera dokument. Finansinspektionen har sedan startat en utredning om det här.

Nordea erbjuder i dag ett fullt sortiment av lån, krediter, bankkort och konton till sina privat- och företagskunder. De har tidigare haft en hel del kontor även på mindre orter, men de har blivit stängda då lönsamheten varit för liten på orterna. Kunderna tvingas då att resa till större orter, använda appar, mobilbanken eller helt enkelt byta bank. Nordea har förlorat en hel del kunder då de inte satt kunderna i första rummet utan istället lagt krut på att satsa på antal kunder och en stor bankvolym. Det personliga mötet har blivit oviktigt, och det gillar inte kunderna.

Övriga banker

  • SKI: 65,4

I Sverige finns det väldigt många banker, det kan man inte bortse från. Några av dem är mer populära än andra, och vissa är inte så stora ännu. Det finns också banker som inte erbjuder så stora sortiment av lån och krediter som större banker. Här finns bland annat Coop bank, DNB, Ålandsbanken med flera. 

I den här kategorin finner man mestadels banker som inte har några fysiska kontor som en kund kan besöka utan man hänvisas istället till telefonsamtal, internet eller appar. Ofta finns ett huvudkontor men det har ingen besöksadress där en kund kan få praktisk hjälp. De övriga bankerna kan ofta vara de som erbjuder olika krediter med högre räntor, avgifter och liknande. I kombination med att de inte heller har några kontor för kunderna får de ofta ett lägre kvalitetsindex i mätningar.

De övriga bankerna kan ofta vara dotterbolag till redan existerande banker, men ibland är de också helt fristående. Som kund kan det vara bra att kontrollera att de sparkonton eller lönekonton som finns omfattas av den statliga insättningsgarantin. Ibland har de övriga bankerna tillstånd från andra länder och då kan reglerna skilja sig åt gällande möjligheten att få tillbaka pengar om det plötsligt inte går så bra för banken längre.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × fyra =