Type to search

Bankerna kan tappa 280 miljarder till fintech-bolag

Share

Enligt den brittiska nyhetsbyrån Reuters visar en ny studie att nystartade fintech-bolag kommer att få intäkter på 280 miljarder från sina betalningstjänster fram till år 2025. Intäkterna som går till fintech-företagen faller därmed bort från storbankerna som nu måste anpassa sig eller förlora i den nya finansmarknaden.

Studien utfördes av det multinationella företaget Accenture och deras rapport har titeln “Banking Pulse Survey: Two Ways to Win”. Den är baserad på en modell för intäktsriskanalys som Accenture utvecklade för att mäta trender i hur konsumenter betalar och den beräknade även förändringar i beteende, teknik och reglering. Studien kompletteras med en enkät som fylldes i av 240 bankchefer vid banker i 22 länder för att avgöra hur de planerar att mildra och dra nytta av störningarna i betalningarna för att öka kundlojaliteten, intäkterna och lönsamheten.

Upp till 15 procent av bankernas globala intäkter från betalningstjänster kan komma att ersättas av digitala betalningstjänster och konkurrens från fintech-företag. Det orsakas av att betalningar håller på att bli mer omedelbara, osynliga och gratis. Dessutom letar konsumenter själva efter fintech-lösningar som till exempel dagens bästa låneförmedlare på marknaden som lever upp till moderna krav på finansiella tjänster. Istället för att vara i framkanten på den digitala förändringen av finansmarknaden har storbankerna hamnat på efterkälken

Rapporten fann att globala intäkter från betalningar troligtvis kommer att växa med en årlig takt på 5,5 procent från 1,5 triljoner dollar år 2019 till mer än 2 triljoner dollar år 2025. Enbart banker som förändrar sin affärsmodell kommer att lyckas ta en andel av den stegvisa intäktsökningen på 500 miljarder dollar.

Studien visade att industrin är medveten om utmaningarna som ny teknologi ger upphov till. Av bankcheferna som fyllde i enkäten håller 71 procent med om att betalningar håller på att bli gratis och nästan 73 procent anser att betalningar redan är osynliga eller kommer bli så inom de kommande tolv månaderna. Hela 78 procent sa att betalningar redan är omedelbara eller kommer bli omedelbara de kommande tolv månaderna.

I Accentures rapport konstateras även att bankerna kommer att utsättas för ytterligare press under de kommande sex åren eftersom fintech-bolagens gratisbetalningar riskerar att storbankernas inkomst på 8 procent från betalningar försvinner. Osynliga betalningar konkurrerar också med bankerna, det vill säga där betalningarna färdigställs i en virtuell plånbok eller i en mobilapp. Den här typen av betalningar kan leda till att 3,9 procent av bankens inkomster försvinner. Omedelbara betalningar där kapital överförs i realtid gör att bankerna inte kan få in några räntor och det riskerar ytterligare 2,7 procent av storbankernas inkomster.

Redan mellan 2015 och 2018 sjönk intäkterna från kreditkortstransaktioner för företagskunder med 33 procent, intäkterna från debitkort för privatpersoner sjönk nästan 15 procent och intäkterna från kreditkort minskade med nästan 12 procent.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ett × ett =