Type to search

Avanza Zero fond – en gratis indexfond

Share

Om du inte har hört eller läst det innan så tar vi det en gång till; när du sparar och investerar i fonder likt Avanza Zero fond så är det mycket viktigt att hålla koll på avgifterna. Det är inte alltid avgift som avgör då olika förvaltare och nischer kan överprestera andra under ett par år. Men i det långa loppet så är det guld värt att ha koll på avgifterna. Azanza Zero fond är helt kostnadsfri för alla som sparar i fonder via nätmäklaren Avanza bank.
Läs mer och börja investera i om Avanza Zero fond hos Avanza!

Avanza bank – Avanza Zero fond

Avanza Zero fond är alltså en gratis indexfond som går att investera i på www.avanza.se. Avanza Zero följer det svenska storbolagsindexet OMXS30, vilket innebär de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Det är således en mycket bra grund i en fondportfölj. Eftersom OMXS30 är tungt viktat mot banker och industri så är det även detta du får när du köper Avanza zero fond. Som ni ser här nedanför så är Nordea bank, Atlas Copco och Volvo de tre största bolagen i indexet.

avanza zero billiga indexfonder

Söker du billiga indexfonder? Då har du hittat rätt!

Som vi sa i början av artikeln så är det viktigt att hitta billiga indexfonder när du väl vet vilket index du vill följa. Vill du t.ex. bygga en fondportfölj av indexfonder så kan det vara bra att dela upp det på olika sorters indexfonder. Exempel på dessa inriktningar kan vara globala indexfonder, svenska indexfonder, europeiska indexfonder och tillväxtmarknaders indexfonder. För att sprida risken så kan det vara bra att äga lite av varje. Du kan läsa mer om indexfonder på indexfonder.info.

På samma underbara sätt som ränta på ränta-effekten kan ge dig en teoretiskt fantastisk avkastning så fungerar den även åt andra hållet. Det betyder att även om avgifterna låter små så kan det urholka ditt sparande och investerande med både sex och sjusiffriga belopp under många års tid. Vi tycker därför att Avanza Zero fond är ett bra alternativ för den som vill få exponering mot den svenska börsen.

När borde jag köpa Avanza zero fond?

Det är extremt svårt att time:a börsen, till och med proffsen som arbetar med förvaltning av fonder varje dag har svårt för det. Det innebär att det för de flesta borde månadsspara i fonder. Det betyder att du köper lite på toppen, lite påväg ner, lite på botten och lite påväg upp. Alltså blir dina snittköp relativt bra sett till de som historiskt sett har försökt att time:a börsens upp och nedgångar. Vi rekommenderar alltså att ni månadssparar i fonder – läs mer här om hur du sätter upp ett månadssparande i fonder på bara ett par minuter!

Hur har Avanza Zero fond avkastat historiskt sett?

Här nedanför visas Avanza Zero historiska avkastning sedan 10 år tillbaka. Som ni ser så har fonden avkastat hela +136%(!) på 10 år och utklassar faktiskt både OMXS30 (indexet fonden ska försöka följa) och DJ World Index (ett index över den globala marknaden). +136% på 10 år ger ett snitt per år på ca +13,6% vilket bör ses som mycket bra. I vanliga fall brukar man säga att börsen avkastar 6-7% per år.

avanza zero fond

Avanza Zero risker

Avanza Zero följer den svenska börsen och framförallt indexet OMXS30. Indexet innehåller de 30 mest omsatta (köpta och sålda) bolagen på Stockholmsbörsen. Det betyder att när du investerar i Avanza Zero så investerar du i dessa 30 bolagen och din risk följer givetvis bolagen. Går aktiekurserna ner för bolagen så går även Avanza Zero ner. Det finns många olika anledningar till att en aktiekurs går ner. Exempel på dessa kan vara generell marknadsoro eller om bolagen inte presterar ekonomiskt. Det innebär alltid att du tar en risk när du väljer att investera på börsen.

Vilka är Avanza Bank?

För dig som inte känner till Avanza bank sedan tidigare så är de tillsammans med Nordnet de största nätmäklarna i Sverige. De kallas nätmäklare då de erbjuder alla sina tjänster online och agerar främst med inriktning på sparande och investerande. Tack vare låga lokal, personal och övriga omkostnader så kan Avanza bank erbjuda många andra fördelar så som pressade priser. Deras gratisfond Avanza Zero är ett bra exempel som visserligen även används i marknadsföringssyfte.
Läs mer om Avanza Zero hos Avanza!

Tags::
Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *