Type to search

Aktier för nybörjare – 6 bästa aktierna 2019

Share

Vi har i denna artikeln valt att tips om sex aktier för nybörjare. Däremot är det är alltid svårt att ge tips om vilka de bästa aktier 2019 kommer att vara, men vi har försökt sammanställa en lista. Listan är skriven som inspiration och ska ej ses som rådgivning. När du ska handla aktier eller värdepapper så vänder du dig till börsen och aktiemarknaden. Stockholmsbörsen är en sådan marknad och det händer att man även handlar med lån och byten av olika värdepapper där. 

Oavsett om man är nybörjare på att handla med aktier eller om man redan har en påbörjad portfölj finns det alltid potential att bli bättre och lära sig mer. Det finns ingen som kan förutse vad som kommer att hända på aktiemarknaden, men det finns vissa saker som analytikerna lägger större vikt vid än andra saker. I följande inlägg kommer du att kunna läsa om de bästa aktierna 2019, vilka som är bra för dig som är nybörjare och tips i allmänhet.

Investera i aktier genom prisbelönta Avanza bank

Avanza bank har återigen vunnit pris för “Sveriges nöjdaste sparare” genom SKI. Öppna ditt investeringssparkonto och börja handla aktier idag!

Aktier för nybörjare - Avanza bank

Aktier för nybörjare 2019

Som nybörjare på aktiemarknaden är det viktigt att man till en början är lite försiktig. Det kan ta ett tag innan man förstår hur marknaden fungerar och ett vanligt misstag bland nybörjare är att de inte läser på tillräckligt noga innan de köper och direkt går med stor förlust. Det finns vissa saker som man kan göra för att skydda sig mot dessa fällor. Som nybörjare bör man helt klart sätta sig in i marknaden, läsa på om företaget som man vill investera i och komma ihåg att sprida risken.

Oavsett hur bra ett köp verkar vara är man otroligt beroende av att det företaget går bra om man bara investerat i ett bolag. Det man kan göra för att underlätta valen som nybörjare är att man investerar i investmentbolag. Ett investmentbolag är ett bolag vars affärsidé är att äga andelar i andra bolag. Detta gör de genom att köpa aktier i andra bolag, och sedan är de själva registrerade på börsen så att andra kan köpa andelar i deras bolag också. 

Populära investmentbolag:

Investor
Det här investmentbolaget är börsnoterat. Familjen Wallenberg är de som äger flest andelar i bolaget.

Industrivärden
Här är det L E Lundberg företagen som är största ägarna. Investmentbolaget är börsnoterat.

Latour
Även ett börsnoterat investmentbolag, men här är det Gustaf Douglas och hans familj som är de största ägarna.

Kinnevik
Kinnevik är ett börsnoterat investmentbolag som har Stenbeck som största ägare.

Bure
Även det här är ett börsnoterat investmentbolag.

Öresund
Mats Qviberg och hans familj är de stora ägarna i detta börsnoterade investmentbolag.

De som jobbar med att förvalta investmentbolagens pengar är extremt skickliga och som nybörjare kan det vara klokt att låta dem förvalta sparpengarna genom att köpa aktier i investmentbolaget. Det brukar i regel alltid ingå en avgift för att någon ska förvalta ens pengar. Men den avgiften kan vara bättre än att man har en förlust på sitt första köp.

Om man är nybörjare och vill prova sig fram är alla dessa investmentbolag bra tips. Det är självklart svårt att säga vilka aktier som är bra eller dåliga eftersom det är så mycket som spelar in på aktiemarknaden, men en bra tumregel är att investmentbolag är trygga och stabila investeringar. Perfekt för den som är ny och/eller inte orkar göra så mycket forskning kring ämnet.

Bästa aktierna 2019

Som tidigare nämnt går det inte att säga att en aktie kommer vara vinnare under 2019, men det finns vissa som är mer stabila än andra. Om du endast väljer att investera i två olika bolag kommer vi här att tipsa om vilka vi tror mest på. Det här beror på att det är trygga och stabila investmentbolag som har gett bra resultat tidigare år.

Först och främst tipsar vi om Investor (Läs mer om Investor hos Avanza bank). Detta är ett bolag som bildades redan 1916 och det är familjen Wallenberg som är stora ägare här. Om du inte vet vilka de är kan vi säga att det är en väletablerad affärsfamilj som har varit med och format Sverige. Redan från den dagen då det här bolaget grundades var det Wallenberg som styrde det. Idag är det ett internationellt bolag som har kontor över hela världen. Peking, Amsterdam, Hong Kong och New York är bara några av städerna där de har kontor numera. Några av deras investeringar är ABB, SAAB, Ericsson, Husqvarna, Nasdaq och Atlas Copco. Väldigt kända namn i deras lista med andra ord!

Den andra bolaget som vi vill tipsa om är Investmentbolaget Latour (Läs mer om Latour hos Avanza bank). Gustaf Douglas och hans familj är de största ägarna i det här investmentbolaget, men det är genom ett annat bolag som heter Wasatornet, vilket är ett förvaltningsbolag. De har en betydande roll när det kommer till ägandeskap i säkerhetsbolaget Securitas. Oavsett om man är intresserad av vad de investerar i eller inte är det alltid stabila investeringar. Det här gör bolaget perfekt för den som är nybörjare och som bara vill nosa lite på marknaden.

Öppna ett investeringssparkonto för att kunna köpa aktier

Det finns vanligtvis två konton att välja mellan när man ska börja handla med aktier. Antingen är det investeringssparkonto, eller värdepapperskonto. De brukar kallas ISK- och VP-konto och det finns många fördelar med att välja ett ISK-konto. På båda kan du spara dina värdepapper, så som fonder och aktier. Men när det gäller att skatta på vinster är det mycket mer fördelaktigt med ett ISK-konto. 

Det är väldigt enkelt att öppna ett konto och i många fall är det enda som krävs ett Bank-ID. Det finns olika Appar och tjänster som man kan använda sig av om man inte vill spara genom sin bank. Det kan finnas fördelar med att ha en app som Avanza istället för att spara via sin bank. På Avanza kan man handla med många olika värdepapper och det är även möjligt att handla med utländska sådana. Längre ner kommer du att kunna läsa om varför det är bra att investera i utländska aktier också.

Aktier för nybörjare

Bästa aktierna 2019 kan vara investmentbolag

En fälla som många nya aktiesparare hamnar i är att de inte kan tillräckligt mycket om marknaden eller bolaget som de väljer att investera i. En del väljer att endast se till en parameter, till exempel utvecklingen de senaste månaderna. Det här kan vara väldigt missvisande eftersom oförutsedda  saker kan hända för bolaget och därmed påverka dess aktiekurs. Även saker som inte har med bolaget att göra kan spela in. 

Man ska alltid komma ihåg att det går många rykten på marknaden och varje enskild analytiker har en egen teori om hur utvecklingen kommer se ut. Det är därför man som nybörjare bör sprida risken och ett väldigt bra sätt att göra det på är att man inledningsvis investerar i investmentbolag. På så vis kommer man nå en stabil investering. Vill man kan man dessutom slänga in några egna aktier i sin portfölj. Det finns nämligen vissa aktier som nästan alltid går uppåt i värde.

Utdelningsaktier kan vara bra aktier för nybörjare 2019

Oavsett om man är nybörjare eller inte är utdelningsaktier bra att ha i sin portfölj. En utdelning är en viss andel av vinsten som bolaget väljer att ge tillbaka till sina aktieägare. Man kan ibland höra talas om trender på marknaden och det är väldigt hett att snacka om trenderna för de aktier som har längst och bäst utdelning i sin historik. Man kan kolla vad ett bolag har för utdelning på bland annat bolagens hemsidor, bokslutskommunikéer, årsredovisningar och söka fritt på internet. 

Du bör dock ha i åtanke att det kan finnas en del justeringar som beror på splittringar av aktier eller sammanslagningar av aktier. Det man kan säga om en aktie som har en stabil utdelning är att den nästan alltid kommer att ge utdelning, vilket ökar ditt aktiekapital för att antingen köpa nya aktier eller plocka ut som kontanter. Här kommer några exempel på bolag som har haft bra utdelning de senaste åren och som är stabila på marknaden. Vi har där valt att endast se till bolag som finns på Stockholmsbörsen.

 • Hufvudstaden – Det här är ett fastighetsbolag som har haft väldigt stora framgångar. Varje år har de gett utdelning till sina ägare och om man ser till höjningen varje år har de haft 22 utdelningshöjningar i följd. Det här är strålande för den som vill ha extra pengar i kassan.
 • Vitec – Det här är ett programvaruföretag som gjort sina aktieägare glada de senaste 17 åren genom att ge utdelning. Det här är otroligt stabilt om man jämför med andra bolag. Investera i Vitec om du vill vara med och dela på kakan.
 • ABB – Det här är ett företag som är ett av Sveriges största och det har lyckats internationellt också. Även om utdelningarna inte är de största, kan man alltid räkna med utdelning från ABB.

Investmentbolag är ofta bättre än utdelningsaktier

Även om det här är exempel på stabila utdelningsaktier ska man komma ihåg att saker och ting snabbt kan ändras på marknaden. Det är därför viktigt att man ständigt följer med i vad som händer. Om man har investerat i investmentbolag är man inte lika tvungen att hålla koll hela tiden, men om man köper aktier i bolag kan det vara en bra idé. H&M har tidigare varit ett bolag som varit väldigt stabilt, men under de senaste året har bolaget fått kämpa. Det har hänt saker som ändrat företagets förutsättningar och därmed har deras aktie rasat. 

När styrelsen meddelade att de inte tänkte fortsätta med aktieutdelningar för något år sedan blev det stora skriverier i tidningar och aktieägarna var minst sagt missnöjda. Styrelsen valde då att återinvestera vinsten i företaget istället för att ge tillbaka till sina aktieägare. Frågan är om det kommer fortsätta så eller om H&M kommer komma tillbaka som en stabil utdelningsaktie. Man behöver inte vara expert på utdelningsaktier för att lyckas. Det kan dock vara svårt att “bli rik” genom att endast investera i dessa. Som sagt, det är stabila företag som oftast har bra utdelning till sina aktieägare, men själva utvecklingen av värdet på aktien kanske inte är den bästa.

Aktietips för nybörjare

Det är mycket som man ska tänka på när man är nybörjare på aktiemarknaden. Ett aktietips som kan vara bra är att man går med i olika forum där man kan tala med andra aktieägare. Det kan till exempel vara till hjälp om man vill bolla idéer eller kanske ställa frågor till någon utan att behöva känna sig dum. Det finns många gruppen på Facebook, så man behöver inte gå med på någon helt ny sida bara för att hitta ett forum att snacka aktier i. Vidare måste du:

 • Förstå vad du köper
 • Investera i bolag som går med vinst
 • Diversifiera din aktieportfölj
 • Sprid ut och köp aktier regelbunder

Bästa aktierna 2019 och 2018

2018 var inte ett fantastiskt år på börsen. De som hade tänkt sig att göra stora vinster i form av att köpa billigt och sälja dyrt fick tyvärr inte någon utdelning i större mängd. Självklart finns det alltid någon som är vinnare på börsen, men överlag var 2018 ett dåligt år för aktiemarknader runt om i världen. Något som däremot inte behöver ha med själva värdestigningen på ett värdepapper att göra, är avkastning. Som aktieägare är man delägare i ett företag och ens aktier är värdepapper som visar hur stor andel i företaget som man äger. En del företag är väldigt bra på att ge avkastning till sina aktieägare, och det här är något som du som aktieägare kan välja att plocka ut i kontanter eller kanske återinvestera i nya aktier. 2018 var det flera kända företag som var bra på att ge tillbaka till sina aktieägare, och de kan ni se i följande listor:

Bästa aktierna 2018

Listan för bästa aktierna 2018 gäller Large cap i Sverige och är sorterad på bäst totalavkastning de senaste 12 månaderna från artikelns publiceringsdatum.

 1. Hufvudstaden C +108%
 2. Vitrolife +67%
 3. Ericsson +59%
 4. Sagax +58%
 5. Lundin Petroleum +52%

Bästa aktierna 2019

Listan för bästa aktierna 2019 gäller Large cap i Sveriges och är sorterad på bäst totalavkastning sedan årsskiftet fram till artikelns publiceringsdatum.

 1. Vitrolife + 32%
 2. Ericsson +13%
 3. Sagax +19%
 4. Lundin Petroleum +35%
 5. NIBE industrier +26%

Handla utländska aktier för att sprida risk och exponering

När man handlar med aktier brukar man säga att man sparar dessa i sin portfölj. För att sprida risken när det gäller det här är det viktigt att man inte investerar allt på en aktie. Du kanske har hört talas om att “man inte ska lägga alla äggen i samma korg”, precis samma sak gäller när man ska handla med aktier. 

Genom att köpa aktier i olika branscher kan man sprida risken så att om det helt plötsligt går dåligt för en bransch blir man inte så drabbad eftersom man investerat i olika. Sedan kan det handla om att man investerar i olika länder så att om en börs kraschar blir man inte fullt så påverkad av detta som om man hade investerat bara på den marknaden. Att sprida risken är jätteviktigt och det här hjälper just investmentbolagen dig med.

Om du börjar med att investera i investmentbolag kan du efter hand kanske lära dig om hur de väljer att sprida risken och öka exponering. Exponering talar man om eftersom det kan vara så att man handlar aktier i ett utländskt bolag som det går väldigt bra för, och man behöver inte stänga sin portfölj till endast svenska aktier. Det finns andra bolag, det vill säga i andra delar av världen, som kanske har en mycket högre risk än svenska aktier. 

Men kom ihåg att om det är högre risk kommer priset på vinsten att bli mycket bättre. Det här handlar såklart om det blir någon vinst över huvudtaget. Kanske handlar det om att man chansar på några olika bolag och om man har tur kan man se till att få en bra avkastning på sin investering. Osäkra aktier kan stiga och sjunka i väldigt snabba tempon, så det gäller att man hänger med i svängarna.

Risker med aktier för nybörjare 2019

Den absolut största risken med att köpa aktier när man är nybörjare är att man inte är tillräckligt påläst om det man handlar. Vill man inte köra på ett säkrare alternativ, som till exempel investmentbolag, bör man ha klart för sig att det är viktigt att man hela tiden hänger med i nyheterna om börsen. Det kan vara en klok idé att faktiskt börja prenumerera på en tidning som DI eller Veckans affärer. Väldigt många artiklar kan man läsa gratis online, men kom ihåg att det då kan vara svårt att sila ut de viktiga nyheterna. 

Om man prenumererar på en tidning behöver man inte i dagsläget få hem en papperstidning utan det kan vara så att man kanske helt enkelt läser den digitala upplagan. Genom att göra det kommer man att få en bra mix av olika nyheter om det som är viktigt att känna till. Det finns även en ledarsida där de skriver om sådant som är extra viktigt att känna till just nu. Självklart har de stora tidningarna också en ekonomidel, vilket kan vara ett bra alternativ om man känner att man vill få en mix av nyheter om allt möjligt som händer i världen.

Väljer man DI eller Veckans affärer kanske man känner att det blir lite väl mycket fokus på just ekonomidelen. Oavsett är det viktigt att man som nybörjare håller koll på vad man gör. Det är självfallet helt okej att man provar sig fram i början. Alla är nybörjare någon gång. Dock kan det kanske vara lite jobbigt med motgångarna som följer om man inte har gjort sin läxa. 

Det viktigaste är att man lär sig av sina misstag och att man inte ger upp bara för att man råkat göra en dålig affär. Då är det bara att resa sig upp och köra vidare. Ta nya tag och prova en ny strategi eller börja om från början. Det finns många bloggare som skriver om hur man ska tänka när man är ny på börsen, och sedan finns det en del som skriver om lite mer avancerade saker. Dit kommer man så småningom.

Diversifiera dina investeringar genom att investera i fonder

Fonder är också en stabil och långsiktig investering om man jämför med att bara köpa enstaka aktier. En fond är en samling av underliggande värdepapper som hanteras av en fondförvaltare. En fond kan bestå av aktier, men även andra värdepapper som valutor eller kanske försäkringar. Om man vill börja investera lite smått och inte ta alltför stora risker är både fonder och aktier i investmentbolag bra alternativ. När man sedan känner sig redo är det bara att gå över till aktier och pröva vingarna.

Finanso.se (Innehåller samarbetslänkar)

Finansos mål är att hjälpa privatpersoner till en bättre privatekonomi. För att göra det erbjuder vi bland annat jämförelsetjänster för att sänka kostnader och guider för hur du kan investera dina pengar. Allt material på Finanso.se är alltid kostnadsfritt för dig som läsare och besökare.

  1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *