Type to search

3 saker du bör göra innan du ansöker om ett lån

Share

Det finns en hel uppsjö av artiklar på nätet som ger dig vägledning när det kommer till vad du INTE bör göra när du tar ett lån samt vilka fallgropar du bör undvika. Dessa tips kan förvisso vara värdefulla, men det är ofta mer effektivt att påpeka vad man faktiskt bör göra istället för att fokusera på det negativa. Även om vi tenderar att lära av våra misstag, är det bäst att ta det säkra före det osäkra när det kommer till privatekonomi. Vi delar därför med oss av denna lista över saker du bör göra innan du ansöker om ett privatlån.

Jämför innan du ansöker

Du inser sannolikt redan vikten av att jämföra lån, men det går inte att betona detta nog: Att ta ett privatlån är ett stort beslut som kan komma att påverka din ekonomi – och därmed din livssituation – under flera år framöver. Du bör därför jämföra de alternativ som du har att välja mellan innan du skickar iväg en ansökan. 

Det är lätt hänt att man nöjer sig med den första storbank vars webbplats man surfar in på, men det är långt ifrån säkert att deras låneprodukt är den allra bästa för just dig. Med hjälp av en jämförelsetjänst på nätet – d.v.s. en hemsida som jämför låneerbjudanden från flera olika banker och låneinstitut – kan du snabbt sålla bland dina alternativ och välja en mer konkurrenskraftig ränta och bra villkor.

Ta reda på vilken återbetalningstid som passar dig

Detta är någonting som du antingen kan göra på egen hand eller tillsammans med en hjälpsam kundtjänstmedarbetare på ett låneinstitut. Oavsett hur du väljer att gå tillväga, är det dock viktigt att du tar reda på hur lång återbetalningstid du önskar. Vissa personer föredrar en mer aggressiv avbetalningsplan med en kortare återbetalningstid. Detta innebär att de återbetalar en större summa varje månad och blir skuldfria på kortare tid.

Andra låntagare väljer en längre återbetalningstid och får då en mindre och mer hanterbar månatlig summa som ska återbetalas. Detta gör att de enklare kan ligga i fas med sin avbetalningsplan, samtidigt som de får en ökad flexibilitet i sin privatbudget.

Bägge dessa alternativ har sina för- och nackdelar. En längre återbetalningstid innebär att en större ränta hinner ackumuleras på lånebeloppet, medan en kortare tidsram medför en ökad ansträngning på din budget. Du bör därför utvärdera din situation och fastställa vilken återbetalningstid som är lagom utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Undvik att göra flera ansökningar

Detta råd blir förvisso av “gör inte”-slaget snarare än någonting du bör göra. Men du bör inte skicka in flera låneansökningar vid ett och samma tillfälle. Detta är ett misstag som många gör när de ansöker om ett privatlån. Anledningen till att man gör flera ansökningar är ofta att man tror att detta kommer leda till att man får flera olika erbjudanden att välja mellan.

Faktum är dock att en kreditupplysning tas vid varje ansökningstillfälle, vilket ligger dig i fatet då långivaren kan se ett stort antal utförda kreditupplysningar på kort tid som någonting negativt. För en långivare fullkomligt osar detta risk då det framstår som att du har fått avslag från flera andra banker och låneinstitut, trots så kanske inte är fallet (åtminstone inte än).

Gå därför istället tillbaka till det första rådet i denna lista och jämför olika alternativ innan du begår ett misstag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × två =