Bygg din aktieportfölj

Bygg din aktieportfölj

Här nedanför hittar du information om hur du kan bygga en stabil långsiktig aktieportfölj. Vi vill dock klargöra direkt att du inte ska läsa detta som råd utan att göra din egen analys. Vi skriver för att inspirera och det är just det vi vill att du ska bli; inspirerad. Istället för att låta dina sparpengar ligga och skräpa på ett vanligt sparkonto så kan du sätta dessa i arbete. Med det menar vi att du placerar dina pengar i olika investeringar som sedan tjänar pengar åt dig.

Att bygga en aktieportfölj som är stabilt och långsiktigt hållbar är egentligen inte så svårt. Det finns två grundregler när du ska bygga din aktieportfölj; köp bra stabila bolag som tjänar pengar och diversifiera (sprid riskerna) din aktieportfölj genom att äga 10-15 olika bolag i 5-6 olika branscher. Glöm "förhoppningsbolagen" som någon gång i framtiden kanske slår igenom. Köp stabila bolag och bygg en hållbar aktieportfölj så du kan somna gott varje kväll i vetskapen om att du är delägare i några av världens mest framgångsrika bolag.

Steg nr 1 - Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring?

Beroende på hur långt ni har kommit i era investeringsplaner så börjar allt med att välja aktiemäklare och vilket konto som värdepapperna ska förvaras i. För oss är det en självklarhet att använda sig av Avanza Bank och öppna ett investeringssparkonto (ISK).

Investeringssparkonto
ISK-kontot gör att du inte behöver deklarera dina köp och sälj och blir beskattad genom en schablonskatt på 0,375% (2017, kan justeras). Det betyder att du istället för att skatta 30% på dina vinster så skattar du endast 375kr om ditt kontos totala sparkapital är 100 000kr.

Kapitalförsäkring
Ett KF-konto fungerar näst intill på samma sätt som ett ISK, men det är försäkringsbolaget som äger aktierna istället för du. Vi tycker att i de allra flesta lägen så bör du använda ISK-konto framför KF.


 

Steg nr 2 - Vilka aktier ska jag välja för att bygga en stabil aktieportfölj?

Aktiespararna har tagit fram mycket bra "Gyllene regler" när det kommer till att bygga en aktieportfölj. När ett enskilt bolag  eller bolagets aktie underpresterar på börsen så kallas det för bolagsrisk. För att sprida bolagsrisken så bör du äga 10-15 bolag i din aktieportfölj. Förutom bolagsrisk så finns det även en marknadsrisk att beakta. Marknadsrisk kan t.ex. vara då det kommer nya skatteregler för en hel bransch och de flesta bolagen påverkas. Genom att äga bolag i 5-6 branscher gör att du blir väl diversifierad.

Sammanfattning av riktlinjer för en stabil aktieportfölj: 10-15 bolag i 5-6 olika branscher.
Vi ger ett par exempel här nedanför, men tänk på att de endast ska ses som inspiration:


 

Vi rekommenderar aldrig enskilda aktier eller bolag men vi har ett par punkter som kan vara bra att tänka på när du väljer aktier till din portfölj:

DIVERSIFIERA

Sprid riskerna genom att äga 10-15 bolag i 5-6 olika branscher.

LÖNSAMMA BOLAG

Köp endast bolag som är lönsamma och visar vinst

BOLAG MED AKTIEUTDELNING

Köp bolag som delar ut pengar (del av vinsten) och som dessutom höjer utdelningen varje år.

VIKTA PORTFÖLJEN

Försök vikta portföljen så att alla innehav är ungefär lika stora

KÖP FLERA GÅNGER

Köp aktier utspritt över tid för att minimera risken att köpa "på toppen"

BOLAG SOM DU VILL ÄGA LÄNGE

Gå in med inställningen "jag vill äga det här bolaget resten av mitt liv" när du väljer bolag


 

Steg nr 3 - För över pengar till ditt konto

När du har öppnat ett ISK-konto hos Avanza så blir nästa steg att sätta in pengar på ditt konto. Det gör du enkelt genom banköverföring eller direktinsättning på siten. Vi rekommenderar att du sätter upp en automatisk överföring per månad som dras direkt när lönen har trillat in på kontot. 


 

Steg nr 4 - Återinvestera utdelningarna och köp aktier med jämna mellanrum

Ränta på ränta - effekten brukar kallas ibland för världens 8:e underverk. Genom att återinvestera utdelningarna som du får från dina aktieinnehav så kommer du att nå fantastiska resultat med en lång investeringshorisont. Om du dessutom fyller på med nya pengar genom att t.ex. månadsspara och köpa aktier löpande så kommer du att kunna nå nivåer som du förmodligen tidigare aldrig kunnat föreställa dig. Köper du aktier med jämna mellanrum så sprider du risken att köpa aktier när börsen är "på toppen" innan en eventuell nedgång. Skulle en nedgång komma så får du möjlighet att köpa ytterligare aktier fast för ett billigare pris.

Räkne-exempel: Du har 100 000 kr att börja med när du ska starta din aktie portfölj (det går givetvis att starta med 1000kr också), dessutom månadssparar du 3000 kr varje månad som du köper aktier för. I exemplet utgår vi från att du når en genomsnittlig avkastning på 9% per år. Vidare räknar vi på att du är 25 år gammal och ska spara till pensionen, alltså i 40 år. 

ränta på ränta effekten

Ränta på ränta effekten har beräknats med hjälp av RikaTillsammans-kalkylatorn

Som du ser så kan man uppnå mångmiljonbelopp även med små summor sparade varje månad. 3000kr är långt från en liten summa för de flesta av oss, men även 500kr eller 1000kr växer till stora summor om du återinvesterar utdelningarna och har en lång investeringshorisont! 
Känns det jobbigt att behöva köpa aktier och läsa på om olika bolag? Då är det bättre att du sätter ett automatiskt månadsspar i fonder - läs mer om hur du startar en automatisk fondportfölj här! 


 

Disclaimer: Gör alltid din egen riskanalys. Vi rekommenderar aldrig några specifika investeringsstrategier/bolag, vår vision är att inspirera folk till att förbättra sin privatekonomi. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora och ha alltid en sparhorisont på minst 5 år om du ska placera dina pengar på börsen. Vi arbetar som återförsäljare och får en ersättning för de kunder vi vidarebefordrar till Avanza. Det innebär dock ingen skillnad för dig som läsare/kund.